Ekipa općine Sopje na kolinju u mađarskim Martincima osvojila pehar za najbolje pripremljenu frišketinu

Protekle subote predstavnici općine Sopje predvođeni načelnikom Berislavom Androšem sudjelovali su na VII. hrvatskom gastronomskom i kulturnom festivalu naziva ”Hrvatska svinjokolja u Podravini” u mađarskim Martincima.

Nakon okupljanja u ranim jutarnjim satima deset već iskusnih ekipa krenulo je sa svinjokoljom, a među njima bila je i ekipa općine Sopje. Samo kolinje obavljeno je na tradicionalni način, onako kako su radili njihovi stari. Nakon obavljenog kolinja ekipe su za natjecateljski dio pripremile jela uobičajena za svinjokolju – frišketinu, kobasice i krvavice, domaću rakiju i vino, koje je stručni žiri pregledao, kušao i ocijenio.

Ove je godine jedan od ocjenjivača bio i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

– Odrađen je veliki posao, a svake godine imamo sve teži zadatak u odabiru najboljih. Ekipe su sve uigranije pa smo kod dodjele bodova morali više puta usporediti uzorke kako bismo donijeli konačnu ocjenu. Drago mi je da smo i ove godine sudjelovali, pa i osvojili nagradu u jednom dijelu natjecanja. Također, iskoristili smo priliku te razgovarali o budućoj suradnji s našim prijateljskim mađarskim općinama, ali, isto tako, dogovorili idući sastanak u Sopju u vezi s manifestacijom ”Dravsko proljeće” i buduće prijave na Interreg natječaje. Organizator ove manifestacije je i ove godine bila Hrvatska samouprava u Mađarskoj, a zastupnik Hrvata u mađarskom Parlamentu Jozo Szolga i sam se natjecao. Raduje me i dolazak našeg konzula Drage Horvata koji je najboljim ekipama podijelio nagrade – rekao je načelnik Androš.

Predstavnici općine Sopje ove su godine osvojili nagradu za najbolje napravljenu frišketinu. Najbolju kobasicu je napravila ekipa ”J. G. Dž. veterani Martinci”, najbolju krvavicu imala je ekipa ”Veseli Lukovišćani” iz Lukovišća, najbolje vino skuhali su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ”Karaula” iz hrvatske općine Gradina, a najbolju rakiju ekipa Hrvatske samouprave Mišljen iz Mišljena. Za najbolju ekipu sveukupno ove su godine proglašeni ”Veseli Lukovišćani”.

(www.icv.hr, adf; Foto: Općina Sopje)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content