Evo kako najlakše prepoznati lažne novčanice eura: Pazite na ove četiri stvari

U zemljama koje su uvodile euro bio je udvostručen broj lažnih novčanica na tržištu. Najčešće se krivotvore one od 50 eura. Očekuje se i rast broja krivotvorenih kovanica. Iz policije upozoravaju građane da novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija jer je to jedini siguran način. U suprotnom možete biti kažnjeni i ako primite krivotvoreni novac, piše HRT.

Policija poziva na oprez jer kažnjivo je i primanje krivotvorenog novca u dobroj vjeri. Najvažnija je zaštita samog papira, koji je izrađen od pamuka. Zaštitna obilježja kod kune i eura slična su i imaju više razina. Originalna novčanica mora šuškati i ima oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UVE svjetiljke. Među njima su vodeni znak i zaštitna nit – prenosi Index.

-U papir je ugrađena zaštitna nit. Kada se gleda prema izvoru svjetlosti, vidi se cijela nit, a ako se gleda površinski, nit je isprekidana – objasnio je Željko Brkić iz MUP-a.

Kako ih prepoznati?

-Trebamo ih osjetiti, opipati jesu li one šuškave, nalikuju li na klasični papir, pa nam je to odmah neka vrsta upozorenja. Treba ih gledati prema izvoru svijetla, vidi li se prozirni registar, hologram, zaštitna nit i vodeni znak.Nakon toga trebamo zaokretati da vidimo druge elemente: postoji li prelijevajuće boje, prelijevajuća nit. Tako će naši građani biti sigurni da nisu primili krivotvorinu – kazao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Najčešće se krivotvore novčanice od 50 eura. Krivotvoren novac uglavnom se podmeće u kafićima, diskoklubovima, na tržnici. Stoga treba izbjegavati takva mjesta za kupovinu nove valute.

-Za razliku od novčanica, gdje imamo istu stranu lica i naličja za sve zemlje, kod kovanica imamo nacionalne strane, a svaka zemlja ima motive na nacionalnoj strani. Tu imamo strahovito puno kovanica na naličju koje će se teško prepoznavati. Zato pažnju trebamo posvetiti kovanicama – poručio je.

Kazna do 10 godina zatvora

Prosječno se na mjesec u Europi otkrije 35 tisuća krivotvorenih novčanica. Na godinu ih je u optjecaju 420 tisuća, a najčešće su izrađene u zemljama jugoistočne Europe. Kazna za prekršitelje je do 10 godina zatvora.

-Tržište za taj krivotvoreni novac nije država proizvodnje nego je uglavnom cilj veliko tržište Zapadne Europe, tako da se on proizvede u jugoistočnoj Europi, a središnja Europa je uglavnom odredišna. U tom smislu je Hrvatska tranzitna smjena, a sljedeći važni čimbenik za Hrvatsku je turizam, gdje u nekim trenucima imamo više turista nego domicilnog stanovništva – rekao je Brkić.

S obzirom na to da smo turistička zemlja, očekuje se rast broja krivotvorenih eura na tržištu.

-Procjenjujemo da će se iz opticaja i naših pričuva povući ukupno 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanog novca, odnosno procjenjujemo da će se vratiti oko milijardu i 140 milijuna kovanica – kazao je Mavriček.

Iz policije upozoravaju građane da veće novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija jer je to najsigurniji način.

Metoda prepoznavanja lažnih novčanica

Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom.

Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram – brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe. Detalje provjere uz videoupute možete naći na stranicama HNB-a. HNB je također izdao brošuru u kojoj možete naučiti prepoznati sumnjive novčanice.

Što ako posumnjate da je novčanica krivotvorena?

Ako dobijete novčanicu, primijenite metodu osjeti, pogledaj i nakreni i posumnjate da je riječ o krivotvorini, vjerojatno je riječ o krivotvorini i ne biste je trebali prihvatiti. Ako vjerujete da ste u posjedu krivotvorene novčanice, odmah biste trebali obavijestiti policiju ili nadležna nacionalna tijela.

Želite li biti potpuno sigurni u autentičnost novčanice, možete je odnijeti u najbližu banku. Sve banke opremljene su opremom za obradu gotovine kojom se mogu otkriti krivotvorine. Pokušajte se sjetiti tko vam je dao novčanicu i gdje je to učinio. Te informacije mogu biti od iznimne pomoći u otkrivanju krivotvoritelja, poručuju iz Europske centralne banke.

Informacije za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom

Ako svakodnevno rukujete velikim količinama novca, mogla bi vam u ruke doći sumnjiva novčanica. Premda bi vas u načelu poslodavac morao uputiti kako trebate postupati ako do toga dođe, Europska centralna banka objavila je nekoliko savjeta što učiniti ako posumnjate u autentičnost novčanice.

  • Ako niste sigurni da je novčanica autentična, nemojte je prihvatiti.
  • Ljubazno od klijenta zatražite drugu novčanicu uz pretpostavku da je klijent nedužan.
  • Odmah o tom događaju obavijestite policiju i/ili zaštitara.
  • Pokušajte zapamtiti što više podataka o klijentu.
  • Ako mislite da ste zabunom prihvatili krivotvorinu, nemojte je vratiti u optjecaj jer je to kazneno djelo.
  • Predajte sumnjivu novčanicu policiji, lokalnoj banci ili nacionalnoj središnjoj banci. Ako je autentična, dobit ćete novac natrag.
  • Ne izlažite se riziku.

(hrt.hr, index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content