Godina velikih ulaganja Općine Sopje, načelnik Androš: Stvaramo uvjete kao u većim i razvijenim sredinama

Dok s optimizmom i pozitivnom energijom počinje novu 2023. godinu, općina Sopje na prošlu 2022. može gledati s ponosom i zadovoljstvom. Investiranjem se puno radilo na poboljšanju kvalitete života mještana, a to je trend koji se, kako tvrdi načelnik općine Sopje Berislav Androš, nastavlja i dalje.

Kako ističe načelnik Androš, od velikih prošlogodišnjih ulaganja općine Sopje treba izdvojiti obnovu javnih i sportskih zgrada.

– Na samome početku godine otvorili smo dvije nove zgrade svlačionica u naseljima Josipovo i Vaška, koje su predane na korištenje lokalnim klubovima. Ulagali smo u domove u Josipovu i Gornjem Predrijevu gdje smo u potpunosti obnovili krovišta te stvorili uvjete za daljnja ulaganja u idućem razdoblju. U Sopju je izgrađeno novo i moderno multifunkcionalno igralište s umjetnom travom i svim popratnim sadržajima te je spremno za korištenje svim sportašima i rekreativcima.

Ono što raduje mještane Kapinaca i Vaške zasigurno je implementacija plinske mreže, projekt koji je realiziran u suradnji s HEP plinom i vrijednosti je oko 2,5 milijuna kuna te će uskoro biti pušten i dan na korištenje. Brojni su još manji projekti uređenja i nadogradnje, no ovi konkretno navedeni sufinancirani su putem fondova – kaže načelnik te dodaje kako je Općina, što se financijskih potpora za mještane tiče, bila prilično široke ruke.

ULAGANJE U BUDUĆNOST MLADIH

– Izdvojili smo 92,91 euro mjesečno za svakog studenta, a već od iduće godine taj iznos planiramo povećati. Kupili smo radne materijale i radne bilježnice za naše osnovnoškolce. Izdvajamo 132.722,80 eura za rad Dječjeg vrtića „Bambi“, izdvajamo 26,54 eura za božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike i najpotrebitije, do 1990,84 eura za poduzetnike, te do 2654,46 eura za mlade obitelji prilikom kupovine ili obnove prve nekretnine, što je program naše općine kao jedan od prvih u Republici Hrvatskoj implementiran u razvojne programe proračuna općine Sopje – objašnjava.

Na području općine aktivno je i 17 udruga koje, uz potporu Općine, ostvaruju rezultate i provode programe koji su određeni za ciljeve u planovima njihova rada.

– Ulaganje od 331.807,02 eura samo prošle godine u sportsku infrastrukturu znak je da brinemo i obilno cijenimo rad naših sportaša, ali isto tako stvaramo uvjete kao u većim i razvijenijim sredinama. Također, INTERREG projekt prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom, koji smo provodili i prošle godine, uključio je naše kulturne udruge KUD Podravac, Udrugu žena te Konjičku udrugu. Sam iznos potpora od približno 53.089,12 eura za sportske i kulturne udruge ulog je u zdraviji način života te promociju kulture, tradicije, narodnih običaja te u konačnici i same općine Sopje – smatra B. Androš.

Na pitanje što općinu Sopje očekuje u 2023. godini, načelnik odgovara – mnoštvo natječaja, što državnih, što europskih.

– Spremni smo aplicirati na sve što nam bude ponuđeno, a za većinu planiranog u proračunu već imamo spremnu dokumentaciju. Tako nas i iduće godine čekaju brojne izgradnje i dogradnje ili obnove vatrogasnih i mjesnih domova te sportskih prostorija. Očekuju nas i asfaltiranja javnih površina, ulaganja u poljske puteve, realizacija mjera za sve dobre skupine naše općine ali se nadamo i nekim drugim projektima koje nismo predvidjeli, ali zasigurno ih očekujemo u dinamičnom razdoblju nove EU perspektive i financijskog okvira za trenutno šestogodišnje razdoblje – zaključuje.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content