Izdana monografija Općine Pitomača Branka Begovića: Prelistajte stranice koje govore o prošlosti i sadašnjosti ovog kraja

“Prirodna bogatstva, ljepota prirode, marljiv narod, kao i još mnogo drugih epiteta, karakteristike su područja općine, čije se središte nalazi u Pitomači” – početak je predgovora monografije Općine Pitomača autora Branka Begovića.

Područje općine Pitomača ima burnu, dugu i zanimljivu povijest, a upravo ova Monografija prikazuje, prema dostatnoj građi, na jednom mjestu presjek povijesti ovoga kraja, a prema tome i veliki dio onoga što se sačuvalo iz bogate prošlosti Pitomače i okolnih mjesta, ali s naglaskom na do sada nepoznate i slabije poznate podatke, no u sastavu opće poznatih činjenica.

Na temelju sve te građe i ostataka iz prošlosti, na što jasniji i jednostavniji način prikazana su povijesna zbivanja kroz stoljeća i načinjena slika o tome što se zbivalo tijekom prošlosti u tom kraju. Također, u pitomačkoj monografiji spominje se i život ljudi današnjih naselja ovog područja tijekom protekla oko tri stoljeća, koliko, u kontinuitetu, postoje.

– Odlučili smo predstaviti povijest Pitomače i pitomačke Podravine na nešto drugačiji način, ali tako da se, u digitalnom ili tiskanom obliku, što detaljnije i zanimljivije to učini. Nije nam cilj ponavljati podatke i teme koje su poznate, već obraditi i prezentirati što više novih informacija, događaja i podataka, kako bi se stekao što vjerodostojniji, jasniji i popularniji prikaz povijesti i sadašnjosti ovoga podravskoga kraja – u knjizi je istaknuo načelnik općine Željko Grgačić.

A cijelu monografiju Općine Pitomača možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, ib, pitomaca.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content