Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila VPŽ: Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u Čađavici proveden je sukladno zakonu i pravilima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić u ponedjeljak, 16. siječnja u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji, u nazočnosti zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i načelnika općine Čađavica Mirka Rončevića sa suradnicima, održala sastanak na temu aktualnosti i prilika za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja te stanje u duhanskom sektoru.

U Općini Čađavica u Natječaju za zakup bilo je gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine. Ministrica Vučković je tijekom sastanka istaknula kako će se nastaviti poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i na području općine Čađavica, zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta, a u okviru svojih nadležnosti i zakona ovo će Ministarstvo nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske, te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika. Na sastanku je najavljen i novi Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

IMGL8999_1000x667
Foto: K. Toplak

Nakon sastanka, ministrica Vučković istaknula je kako je na području Virovitičko-podravske županije do sada, iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna.

-Općina Čađavice je prošle godine u svibnju dobila konačnu suglasnost za Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Osim toga, provedena je i revizija, a i na pojedinačne ugovore suglasnost daje državno odvjetništvo. Stoga, mi nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka. Drago mi je jer i načelnik Rončević i župan Andrović, naglašavaju važnost stočarstva na ovom području. Stoga se očekuje novo raspisivanje natječaja za državno poljoprivredno zemljište, na koje će se moći javiti i stočari s ovog područja. Istodobno, poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove – kazala je ministrica Vučković.

IMGL9026_1000x667
Foto: K. Toplak

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević je naglasio.

-U završnoj smo fazi provedbe Natječaja za državno poljoprivredno zemljište. Pokazalo se još jednom da smo mi taj natječaj dobro odradili. Iako je taj proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede, jer nam uvijek daje punu potporu, a kao jedan od najboljih primjera, je vidljiv ovdje u Čađavici, gdje je sredstvima tog ministarstva izgrađen dječji vrtić kapaciteta 54-ero djece. Vrtić je popunjen, za njega nema lista čekanja, a ovo je odlična demografska mjera za ovo područje.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o sektoru duhana – glavnina hrvatskog uzgoja duhana, jer više od 80 posto, smještena je upravo na području Virovitičko-podravske županije. Vlada je i ove godine donijela 42 milijuna kuna vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, pri čemu proizvođači duhana mogu ostvariti potpore putem izravnih plaćanja te potporu za duhan, a na sastanku se razgovaralo o mogućnosti dodatne potpore ovom sektoru, ali i sektoru ljekovitog bilja, sve u kontekstu proizvodnje uslijed povećanja cijene energenata.

IMGL9122_1000x667
Foto: K. Toplak

-Osim što smo govorili o natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, važan dio sastanka odnosio se na potporu u sektoru poljoprivrede, posebno onih koji se bave duhanom i ljekovitim biljem, a vezano uz rast cijene energenata. Virovitičko-podravska županija je poznata po proizvodnji i duhana i ljekovitog bilja, a energetska potpora tom sektoru, nam je iznimno važna kako bi naši proizvođači nastavili proizvoditi te kulture i bili konkurentni na tržištu – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.vpz.hr, poljoprivreda.gov.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content