Nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio trsove i lozu u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije

Tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi nedaleko od Đakova, održan je uoči blagdana sv. Vinka, odnosno protekle subote.

U nazočnosti nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnoga biskupa Ivana Ćurića, ekonoma Nadbiskupije i upravitelja “Misnih vina” vlč. Nedjeljka Čuture, župnika domaćina vlč. Blaža Jokića, većeg broja svećenika, mještana Trnave, predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života, djelatnika nadbiskupijskog gospodarstva i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio nadbiskup Đuro Hranić.

Hranic
Foto: djos.hr

– Čovjek je satkan od odnosa prema Bogu, prema drugim ljudima i prema stvorenoj stvarnosti, prema prirodnom ambijentu i okolišu. Stvorena stvarnost, okoliš, zajedničko je dobro, baština cijeloga čovječanstva i odgovornost sviju. Toga postajemo sve svjesniji posljednjih godina otkako primjećujemo snažnu povezanost između prirode i ljudskoga roda, odnosno između okoliša i ljudi koji u njemu žive, te otkako nam rezultati znanstvenih istraživanja tumače uzroke očitih klimatskih promjena, prirodnih kataklizmi i planetarnog zagrijavanja koji su posljedica ljudskog nekontroliranog zadiranja u okoliš, motiviranog zaradom, financijskom dobiti pojedinih privrednih korporacija i zemalja- istaknuo je nadbiskup Hranić.

mlado vino
Foto: djos.hr

Tijekom blagoslova izrazio je zajedničku zahvalnost Gospodinu za proteklu godinu “u kojoj je ove table vinograda poštedio tuče i leda i u kojoj je, kad je nakon veoma sušnog ljeta ovim čokotima i lozama te grožđu na njima, poslao ipak dovoljno, ali ne i previše kiše”.

Nakon blagoslova trsova i loze, već po tradiciji, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni potom imali priliku kušati.
Nadbiskup je tom prigodom uputio iskrenu zahvalu djelatnicima tvrtke Misna vina, na čelu s ravnateljem Čuturom, za sav trud, a on je također zahvalio svim djelatnicima tvrtke, kao i nazočnim gostima.

(www.icv.hr, tj, foto: djos.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content