Općina Zdenci ima uspješnu godinu iza sebe, načelnik Durmić: Dovršili smo rekonstrukciju javne rasvjete i sada se financiramo kroz uštede

Za 2022. godinu u Općini Zdenci kažu kako je bila radna, u znaku projekata važnih za život i standard mještana.

Načelnik Tomislav Durmić pritom izdvaja sanacije divljih odlagališta, a odrađeno je i niz projekata usmjerenih na razvoj komunalne infrastrukture, u što su uložena značajna sredstva.

– I u protekloj godini nastavili smo s izgradnjom pješačkih staza, uređivanjem društvenih domova, sportskih terena i niza drugih projekata s ciljem boljeg i ugodnijeg života naših sumještana. Sve to financirano je kroz općinski proračun i uz pomoć naših ministarstava i fondova EU, a time nastojimo ostvariti važan cilj: ravnomjeran razvoj općine, a samim time i kvalitetu života naših sumještana – kaže načelnik.

Ovih dana sa zadovoljstvom gleda na jednu važnu, dovršenu investiciju koja se pokazuje isplativom.

– Posebna nam je važna rekonstrukcija javne rasvjete u LED rasvjetu, odluka je to čije dobre posljedice već sada osjećamo. Podsjetit ću da nismo išli ulicu po ulicu tijekom zamjene, već odjednom sve zamijenili i sad se financiramo kroz uštedu. To je važan, ali i iznimno koristan projekt. Izdvojio bih i novi ugovor za projekt „Zaželi“ kojim ćemo skrbiti o 50-ak starih i nemoćnih osoba te ostvariti nova zaposlenja žena srednje životne dobi.

U PLANU KANALIZACIJA U DUGOJ MEĐI

– Naglasio bih da smo odradili sve za projekt izgradnje kanalizacije u Dugoj Međi vrijednosti 1,33 milijuna eura (10 milijuna kuna), koji smo u prošloj godini i kandidirali na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, te vjerujem da će ove godine biti i ostvaren – ističe načelnik Durmić.

Dodaje i kako Općina putem demografskih mjera vodi brigu za djecu, mlade, umirovljenike te sve one kojima žele pružiti priliku za život i rad u Zdencima i okolici.

– Već dvije godine iz proračuna osiguravamo sredstva za sufinanciranje kupnje ili gradnju prve nekretnine za stanovanje na području općine Zdenci u iznosu od 1330 eura (10.000 kuna) po korisniku. Prošle godine osigurana su sredstva za isplatu pomoći obiteljima i kućanstvima, osobama s invaliditetom, korisnicima socijalne pomoći i to kroz troškove stanovanja i nabavu ogrjeva – kaže načelnik.

Općina nastavlja pomagati roditeljima putem potpore za novorođeno dijete, osigurali su sredstva za rad dječjeg vrtića: prijavom na Poziv za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zatražili su dodjelu financijskih sredstava u iznosu od 17.519,41 euro (132.000 kuna). Davali su potporu svim redovnim studentima s područja općine kako bi im olakšali studiranje.

Vode brigu i o sportu, kao i o njegovanju kulturne baštine na koju su ponosni.

– Uređujemo sportske terene, pomažemo sportskim klubovima i udrugama. Nastojimo biti pokrovitelj svih njihovim manifestacija i sadržaja, a ovdje smo i za svaku drugu vrstu pomoći. Važan nam je svaki segment naše općine, pa tako vodimo brigu i o kulturnoj baštini. Naime, u prošloj godini Općina je bila glavni pokrovitelj promocije knjige “Zdenci – svatovi su, svatovi su, a ne znam čiji su” našeg Zdenčanina Ivana Felendeša koja čuva tradiciju svatovanja u našem kraju, te smo dogovorili suradnju s autorom i za nove knjige o povijesti Zdenaca – najavio je načelnik Durmić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content