Polaganjem vijenaca kod Nemonovog spomenika obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: U tri slavonske županije danas živi oko 150 Židova

U organizaciji Židovske općine Osijek danas (petak) je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tim povodom položeni su vijenci pred spomenikom “Majka i dijete” u Parku Oscara Nemona u Osijeku, a nazočnima se obratio predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš. U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Miletić.

Damir Lajoš je podsjetio da je Židovska općina Osijek prije 2. Svjetskog rata brojala više od 2500 članova, a pretpostavlja se da je u Osijeku živjelo oko 3000 Židova, no nisu svi bili članovi Židovske općine. Poslije tog rata u Židovskoj općini se pojavilo tek 300 osoba!

– Znači da smo tada “vrlo efikasno desetkovani”, svaka deseta osoba. Danas nas je na području tri županije oko 150, od čega stotinjak u Osijeku. Razlika u odnosu na kraj 2. Svjetskog rata i sada je da uvijek imamo pravo i mogućnost doseljavanja u Izrael, na što se odlučuje veliki broj ljudi u potrazi za poslom ili sličnim razlozima – kazao je Damir Lajoš.

– S porukom da se nikada ne ponovi danas se prisjećamo svih žrtava iz 2. Svjetskog rata, kao i žrtava u Domovinskom ratu i oslobađanju Republike Hrvatske. Svaka žrtva ima pravo na pijetet i odavanje počasti, a svim obiteljima čiji su članovi stradali izražavamo i ovog puta žalost i sućut. Obilježavanjem poput današnjeg ujedno pridonosimo osvještavanju šire javnosti da se takvi događaji nikada ne zaborave i ne ponove- rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan oslobođenja logora Auschwitz u Poljskoj, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora u Europi, što se dogodilo 27. siječnja 1945. godine. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content