Posjetili smo informatičke radionice u virovitičkoj knjižnici: Uz dobrog predavača i zanimljiv sadržaj, starijima od 54 učenje o novim stvarima je lakše

U prosincu prošle godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica s radom su krenule informatičke radionice za osobe starije od 54 godine, prve ovog tipa. Cilj radionica je zainteresiranima pružiti priliku da nauče informatičke osnove, rukovanje pametnim telefonima i aplikacijama, te pokriti sve ostale teme prema afinitetima.

Kako bismo pobliže saznali o čemu se radi i kako izgleda jedna ovakva radionica, „zavirili“ smo u onu koja se održala jučer (srijeda).

– Tema današnje radionice bila je platforma e-Građani, koja je i zadnji dio u sklopu rada s računalima. Velik broj polaznika se na uvodnoj anketi izjasnio kako bi htjeli vidjeti kako taj sustav funkcionira. S obzirom da nitko od polaznika dosad nije imao pristup sustavu, ulogirali smo se preko mog i krenuli s istraživanjem – objašnjava Dávid Karácsonyi, sistemski knjižničar koji je, uz potporu ravnatelja virovitičke knjižnice Roberta Fritza, osmislio i vodi ove zanimljive i edukativne radionice.

viber slika 2023 01 26 08 26 15 028

Polaznici su pažljivo pratili Dávidovo navigiranje kroz sustav e-Građani. Na svaku nedoumicu i pitanje, od svog predavača Dávida, za kojeg imaju samo riječi hvale, dobili su odgovor koji ih je još bolje upoznao s ovom platformom i njenim brojnim mogućnostima.

Nakon završenog predavanja, polaznici su se složili oko jednog – praktičnije je koristiti ovu platformu iz topline svog doma nego stajati u redovima šaltera.

Osim samih polaznika, radionicama je zadovoljan i D. Karácsonyi.

– Odaziv je dobar, taman da iskoristimo sva slobodna računala koja imamo. Po grupi imamo četiri do pet osoba, a ponedjeljkom i srijedom imam po četiri grupe svaki dan. S obzirom da su nam korisnici na radionice dolazili uglavnom bez ikakvih predznanja, krenuli smo od samih osnova, kao što je paljenje računala, korištenje miša i tipkovnice, snalaženje na radnoj površini. Malo smo „išli“ na internet, pretraživali katalog knjižnice, kao i kataloge trgovina. Napravili smo Google i Facebook račune, a imamo i svoju Facebook grupu – ističe Dávid, te kroz osmijeh dodaje kako mu je drago vidjeti napredak polaznika.

– Uvijek me razveseli kad na kraju dana vidim da je netko od polaznika ostavio komentar u našoj Facebook grupi, da se vidimo sutra i da jedva čeka. Bude mi toplo oko srca – zaključuje naš sugovornik.

Ovaj ciklus informatičkih radionica završava 1. veljače, a do tada će se održati još dvije radionice na temu rada s mobitelima.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content