U Tehnološko inovacijskom centru predstavljena poljoprivredna zadruga “Naš lješnjak”, Haršanji: Problemi su brojni, a naš je cilj njihovo rješavanje i zajednički nastup na tržištu

U Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici jučer (petak) je održano predstavljanje poljoprivredne zadruge “Naš lješnjak”, a prezentacijsko predavanje održao je inicijator konvencije Tomislav Haršanji.

Budući da je prošle godine velika većina proizvođača lješnjaka samostalnim nastupom na tržištu ostvarila nezadovoljavajuće rezultate, pred kraj prošle godine ova poljoprivredna zadruga odlučila je okupiti sve proizvođače lješnjaka, a njezinim osnutkom pokrivat će se širok teren, gotovo cijeli teritorij kontinentalne Hrvatske.

– Osnivanje je krenulo 1. studenog konvencijom lješnjakara u Đakovu gdje smo se svi zajedno susreli s istim problemom, a to su niske cijene, loši uvjeti otkupa, problematična cijena na tržištu budući da su inputi bili veliki i shvatili smo kako je to realnost i da samostalno jednostavno ne možemo opstati. Upravo smo iz tog razloga na spomenutom sastanku utvrdili želju da stvorimo zajednički poslovni model, tako da smo početkom ove godine osnovali Zadrugu koja će za ciljeve imati rješavanje spomenutih problema, odnosno pružit će nam mogućnost zajedničke nabave repormaterijala, zajedničkog nastupa na tržištu i jednostavno zajednički razvoj proizvodnje kako bi si mogli međusobno pomagati i stvoriti zajednicu u kojoj svaki proizvođač sve probleme može riješiti na jednom mjestu- istaknuo je Haršanji.

Svakako je važno spomenuti kako je cijena po kojoj se lješnjak otkupljivao prošle godine bila daleko ispod očekivanja proizvođača, a teške situacije svjestan je i Tomislav.

– Problem nije samo na nacionalnoj, već i na svjetskoj razini i to ne samo što se proizvodnje lješnjaka tiče već cijelog gospodarstva. Upravo je iz tih problema nastala Zadruga i smatramo ju jedinim “zdravim” što je prošla godina donijela lješnjakarima i iskreno se nadam kako ćemo ju zajedničkim snagama uspostaviti i dodatno ojačati. Također, u startu je problem nepovjerenje, niti ja niti ekipa koju okupljam ne želi probleme umanjivati niti ih oslikavati bojama, mada su oni sivi i crni, no budućnost želimo gledati s nekakvom dozom optimizma i nećemo dati negativi da nas pokoleba- zaključio je.

Dodajmo kako je sjedište poljoprivredne zadruge “Naš lješnjak” upravo u Virovitici, a ovog mjeseca održat će se još niz predavanja i u drugim gradovima Republike Hrvatske.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content