Udruga djece hrvatskih branitelja VPŽ: Nećemo dopustiti zaborav na Domovinski rat i herojska djela naših branitelja

Jučer (utorak) je u prepunom Posjetiteljsko-interpretacijskom centru EPIcentar Sequoia Slatina Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije predstavila svoj plan i program rada za nadolazeće razdoblje.

Nakon uvodnog dijela i općih informacija o Udruzi, koje je prezentirao član predsjedništva Udruge Mihael Puljić, riječ je preuzeo domaćin, predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Jurica Culej te prezentirao plan i program rada kao i aktivnosti kojima se to želi ostvariti.

– Vaš dolazak u ovolikom broju je dokaz da smo na pravom putu. Osnivanjem ove naše udruge Virovitičko-podravska županija je dobila pokretač i oslonac u radu svih braniteljskih udruga, te ćemo kontinuirano raditi na boljitku naše sredine te se nadamo da ćemo biti primjer i drugim udrugama. Iznimno smo ponosni na činjenicu da smo pokrenuli udrugu kroz koju ćemo promicati vrijednosti Domovinskog rata, podizati kvalitetu života djece hrvatskih branitelja i samih branitelja, te raditi na boljitku naše sredine. Isto tako, stojimo na raspolaganju svim braniteljskim udrugama s područja naše županije kako bi što uspješnije proveli svoje projekte i Virovitičko-podravsku županiju učinili što boljom. Novim idejama i novim projektima pokušat ćemo ne dopustiti da se zaboravi sjećanje na Domovinski rat te ćemo pokušati ostaviti trajni trag budućim generacijama u sjećanje na herojska djela naših branitelja. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe u rad naše udruge kako bi zajedničkim snagama ostvarili sve ciljeve – rekao je Jurica Culej.

Mnoštvu nazočnih s nekoliko riječi obratili su se slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA VPŽ Mato Bubaš, te osobni izaslanik virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i predsjednik Gradskog vijeća Slatine Tomo Tomić. Svi oni pohvalili su osnivanje ove udruge, a predsjedništvu i članovima zaželjeli puno uspjeha u radu.

Foto 2 11

Nakon govora i prezentacije prikazan je nastavno-dokumentarni film “Slatinski kraj u Domovinskom ratu” Zavičajnog muzeja Slatina i autora Dine Mataza, ujedno i člana predsjedništva Udruge. Nakon završetka filma naglašeno je kako će se iduća aktivnost održati u Virovitici, a potom i u Orahovici kako bi Udruga prezentirala svoje planove potencijalnom članstvu te se uključila u rad lokalne zajednice.

U planu rada Udruge za ovu godinu su izrada i prijava projekata na natječaje, obilježavanje obljetnica ratnih događanja, stradavanja i prigodnih nadnevaka vezanih uz Domovinski rat, promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama kroz izradu raznih audiovizualnih materijala, održavanje tribina s ciljem upoznavanja sa Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s naglaskom na prava djece hrvatskih branitelja, pomoć socijalno ugroženim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima…

Udruzi mogu pristupiti djeca čiji je roditelj bio sudionik Domovinskog rata (redovni član) te osobe koju su snažno zainteresirane za djelovanje udruge i ostvarivanje njenih ciljeva (pridruženi član).

(www.icv.hr, adf, UDHB VPŽ, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content