Vincekovo obilježeno i u slatinskim vinogradima: Ceremonijom orezivanja loze započela vinogradarska godina

Jučer, 22. siječnja slavio se blagdan sv. Vinka, ili kako je u narodu uobičajeno Vincekovo. Na Vincekovo se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj na taj dan objesiti komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa. Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradari mole sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

U povodu blagdana sv. Vinka u vinogradu slatinskog vinogradara Damira Culeja sastali su se članovi obitelji, prijatelji i ostali ljubitelji dobre kapljice te održali uobičajenu ceremoniju kako bi loza i ove godine dobro rodila.

– Već dugi niz godina se okupljamo kod mene u vinogradu kako bi proslavili Vincekovo. Tu je uvijek ceremonija rezanja vinove loze i škropljenja vinom, da bi nam pupovi pokazali kakva će ova godina biti. Bude tu pečenih kobasica, slanine…, naravno sve to zalijemo dobrom kapljicom. Ovogodišnje Vincekovo bilo je u pravom snježnom, zimskom ugođaju – kazao je domaćin Damir Culej.

(www.icv.hr, adf; Foto: J. Culej)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content