Bliži nam se Valentinovo, dan idealan za zaruke: Provjerili smo kakvo prstenje biraju Virovitičani

Idući tjedan Dan je zaljubljenih. Na ovaj najromantičniji blagdan, oni zaljubljeni svojim voljenima prigodnim poklonima iskazuju ljubav i pažnju.

Uz bombonijere i čokolade u obliku srca, crvene ruže, parfeme i kozmetičke setove, jedan od zasigurno najpopularnijih poklona povodom Dana zaljubljenih je i nakit. Kako bismo saznali što Virovitičani vole darovati za Valentinovo uputili smo se na adrese dvije virovitičke zlatarne.

– Istina je, u ovom mjesecu ljubavi i danima prije Valentinova ljudi češće dolaze i kupuju u zlatarnici. Uglavnom su to mladi, a ono što se najčešće kupuje je zaručničko prstenje. Uz Valentinovo, sve popularniji datum kada „padaju“ zaruke je i Nova godina. Imam osjećaj da su se dečki malo „opametili“ i postali svjesni da djevojke pretpostavljaju da će za Valentinovo dobiti kutijicu s prstenom – smije se Pavle te otkriva da, što se zaručničkog prstenja tiče, u posljednje vrijeme popularni su oni klasični i jednostavniji od žutog zlata.

– Uz žuto zlato, u našim zlatarnicama imamo i velik izbor bijelog i crvenog zlata te dragog i poludragog kamenja, između ostalog dijamanata i briljanata. Iako u manjoj količini, u zadnje vrijeme se prodaju upravo i dijamanti – ističe P. Radi.

WhatsApp Slika 2023 02 10 u 14.16.59

Vidjevši velik izbor prstenja svih vrsta i oblika koje Zlatarnica Radi nudi lako je zaključiti da u bogatoj ponudi svatko može naći nešto za sebe, odnosno za svoju izabranicu. Ukoliko klijent ima specifičan ukus ili zahtjev, ili donese sliku za inspiraciju, prsten će mu biti izrađen po narudžbi.

Osim sa slikama željenog nakita, klijenti nerijetko dođu i sa pratnjom koja im pruža potporu.

– Dečki su jako uzbuđeni i nervozni kad dolaze kupiti prsten. Često dolaze u društvu prijatelja ili budućeg kuma, s malo moralne podrške. Mi smo s njima tijekom cijelog procesa. Traže nas za savjet, a mi im dajemo sugestije i stručno mišljenje o tome što bi im najbolje odgovaralo. Drago nam je i kada nas, nakon uspješnih zaruka, označe u objavama na društvenim mrežama. Lijepo je vidjeti te fotografije i biti dijelom takvih posebnih trenutaka  – kroz osmijeh priznaje naš sugovornik.

Uz zaručničko prstenje, jedan od popularnijih poklona za Dan zaljubljenih su i narukvice danskog brenda Pandora. Ovaj nakit iznimno je popularan, najviše zbog njegovog zaštitnog znaka, odnosno privjesaka raznih oblika kroz koje vlasnica može izraziti svoj osobni stil i karakter. Kako kaže Pavle, Pandora narukvice dar su s kojim se ne može pogriješiti.

Iako su većina klijenata što se pred-Valentinovskog šopinga tiče muškarci, u Zlatarnice Radi tom prilikom dolaze i žene kupiti nešto za svoju „jaču polovicu“.

– Muškarci za Dan zaljubljenih najčešće dobivaju satove i čelične kožne narukvice, od kojih također imamo bogat i raznolik izbor – zaključuje Pavle Radi.

Da traje mjesec ljubavi, osjeti se i u zlatarnici Marjan.

Kako nam otkriva vlasnik Marjan Nreca, Valentinovo je malo „jače“ po prodaji zaručničkog prstenja. Vrijeme je to godine koje ljude, naročito one mlade, malo više potaknute na važne životne odluke kao što su zaruke i planiranje zajedničkog života.

n6

– Naši klijenti se nekako podjednako odlučuju za bijelo i žuto zlato. Dok su jedno vrijeme više naginjali bijelom, danas je situacija takva da se češće odlučuju za ono žuto. Najčešće su to prsteni s kamenčićima, decentni i elegantni – ističe M. Nreca, čije klijente očekuju i popusti povodom Valentinova.

Dodaje kako često rade prstenje po narudžbi.

– Pretežno klijenti donose slike komada nakita kakvog bi željeli. Lakše je kada nam donesu pravi uzorak i kada ga vidimo uživo, nešto je izazovnije raditi prsten prema slici i ne možeš mu jasno odrediti dimenzije. Za izradu takvog jednog prstena treba najmanje 10 dana – objašnjava Marjan.

Iako se prstenje s dijamantima kupuje, danas nema svatko tu platežnu moć da bi dijamantni zaručnički prsten bio „standard“, smatra.

– Prstenje je pretežno s cirkonima. Mi koristimo kvalitetan kamen u našem prstenju, to je bijeli safir. Najbitnije je da prsten lijepo sjaji. Sjaj mora biti na prvom mjestu, zato je taj nakit i napravljen – s osmijehom zaključuje naš sugovornik.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj, Zlatarne Radi)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content