Đakić: Prestanite širiti dezinformacije i skupljati političke bodove na račun branitelja

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić u priopćenju za medije pozvao je Stipu Mlinarića na prestanak širenja dezinformacije i skupljanja jeftinih političkih bodova na račun hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Ponukani raznim izjavama u medijskom prostoru kojima pojedini političari neargumentirano komentiraju najave ukidanja 10 postotnog smanjenja mirovina hrvatskih branitelja, ostali smo posebice razočarani činjenicom da iste kritike dolaze iz redova kolega branitelja, te ovim putem moramo reagirati u svrhu zaštite prava svojih članova.

Naime, na najavu predsjednika Vlade RH o ukidanju Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, odmah su se javili dežurni kritičari, među kojima se posebno istakao Stipo Mlinarić, hrvatski branitelj i saborski zastupnik Domovinskog pokreta, koji je umjesto da podrži istu odluku, nastavio sa jeftinim političkim prepucavanjima preko leđa hrvatskih branitelja, navodeći svoje „velike“ zasluge na navedenu temu samim time što je tek prije četiri mjeseca ministru financija u Saboru postavio pitanje o stanju braniteljskih mirovina.

Pitamo ga ovim putem gdje je bio do sada i na koji se to način zdušno borio za prava hrvatskih branitelja budući da su mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji smanjene 2010. i 2014. godine, te nismo vidjeli da se bilo kakvim potezom priključio i podržao dugogodišnje javne i institucionalne zahtjeve naše udruge koja je argumentirano tražila ukidanje istog Zakona, pa tako vjerujemo da nije niti znao da je dio naših zahtjeva prihvaćen, budući da je jedna mjera smanjenja ukinuta 2017. godine.

Također nismo primjetili da je g. Mlinarić sudjelovao u radnim skupinama sastavljenim od članova udruga i nadležnih institucija, niti dao svoj doprinos kod donošenja Jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima iz DR i članovima njihovih obitelji 2016. godine, a niti je tijekom godina tražio izmjene i dopune spornih odredbi prethodnih zakona, kao ni dovodio u pitanje razne odluke kojima su ukinuta prava naših članova, a donesene od strane bivšeg ministra Predraga Matića, tadašnjeg poslodavca supruge Stipe Mlinarića kojemu tada očito nije bilo do nikakvog javnog i političkog aktiviranja.

Osim komentiranja odluke o smanjenju mirovina, nismo zamijetili da je imenovani do prije četiri mjeseca ikada spominjao probleme oko osobnih invalidnina HRVI-a, za koje je upravo tada doznao na saborskom Odboru za ratne veterane, te vjerujemo da zato nije podržavao dugogodišnje zahtjeve naše udruge i amandmane predsjednika HVIDR-a RH za usklađivanjem osobnih invalidnina sa porastom prosječnih plaća u RH prilikom zadnjih izmjena i dopuna Zakona u Saboru, a koje prijedloge kontinuirano dostavljamo nadležnim institucijama smatrajući nebitnim koji politički predznak ima izvršna i zakonodavna vlast u trenutku podnošenja navedenih zahtjeva za zaštitom prava naših članova.

Slijedom navedenog, molimo imenovanog i njemu slične dušobrižnike da prestanu širiti dezinformacije i skupljati jeftine političke bodove na račun hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, već da usmjere svoje aktivnosti na dobrobit naše populacije i na promicanje vrijednosti Domovinskog rata – stoji u priopćenju.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content