Danas je svjetski dan pizze: Donosimo odličan recept za tijesto kojim ćete oduševiti ukućane i prijatelje

Pizza je mnogima jedno od omiljenih jela pa je tako dobila i svoj dan, koji se slavi baš danas, 9. veljače.

Okruglo tijesto s rajčicom i brojnim dodacima uljepšava nam život, a prva je nastala još u 10. stoljeću u Napulju. Tada je bila mnogo deblja nego danas i bila je premazana mješavinom začina, a prava revolucija dogodila se u 16. stoljeću kada je iz Amerike uvezena rajčica. Tada se u Napulju mazala umakom od rajčice, a to je jelo prehranjivalo brojne siromašne obitelji. 

Danas postoji mnoštvo različitih recepata za pizzu, na nju se dodaju različite namirnice, od klasične rajčice, sira i šunke, do kulena, pršuta, različitog povrća, pa i ananasa. 

No na kraju se sve svodi na jedno – važno je napraviti dobro tijesto. Svoje tajne za savršeno tijesto, pizza majstori ne otkrivaju rado. No, naišli smo na recept na Coolinarici koji garantira izvrsnu pizzu baš svaki puta. 

Bit je u glatkom brašnu ili maksimalnom omjeru 3:1 za glatko i oštro brašno. Ono što je najvažnije je temperatura pečenja, nužno je da pećnica bude vruća i postat ćete pizza majstor (barem u krugu obitelji i prijatelja).

Donosimo recept:

ZA TIJESTO

  • 20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
  • 2-3 žlice tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 320 g Pšeničnog glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • oko 200 ml tople vode

PRIPREMA

  1. Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
  2. Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
  3. Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
  4. Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite nadjev po želji.
  5. Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.

Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva ili smrznuti. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content