Gotovo sanirana oštećenja nastala uslijed orkanskog nevremena: Osječani prijavljuju štete na privatnoj imovini, još nema konačne procjene šteta

Na području cijele Osječko-baranjske županije štete koje je izazvalo nevrijeme u subotu još se zbrajaju, pa se sa sigurnošću ne može reći koliko one iznose u brojkama.

Prema riječima Dragana Vulina, zamjenika osječkog gradonačelnika, štetu na privatnoj imovini građani prijavljuju policiji, a ona podatke prosljeđuje Gradskoj upravi.

– Treba još neko vrijeme da svi podaci budu prikupljeni tako da u ovom trenutku nemamo još uvijek podatke o štetama odnosno procijenjenom trošku- rekao je Vulin istaknuvši kako će sanacija Gradske tržnice biti pokrivena iz osiguranja.

Podsjetimo, Županijski centar 112 Osijek zaprimio više od 500 poziva, od kojih se više od 200 odnosilo na događaja vezana za posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio 90 km/h i više. Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljna vatrogasna društva na području Osječko-baranjske županije imala su 60-tak intervencija. Uglavnom su se odnosile na uklanjanje zapreka u cestovnom prometu, sanacija dijela krovišta, uklanjanje zapreka koja su se oslonila na vozila, kuće i zgrade, te elektro i telekomunikacijska infrastruktura. Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko.-baranjske županije Mato Lukić se zahvalio svim žurnim službama i istaknuo kako su i na ovom primjeru pokazali izuzetnu spremnost, brzinu i operativnost.

Najviše su intervencija imali osječki i đakovački vatrogasci, a na području Đakova zabilježene su i najveće štete na školskim objektima. Do sada je 11 škola s područja Županije prijavilo oštećenja, od čega je javiše uzrokovanih padom drveća na zgradu ili pomoćne zgrade škola.

Na Osnovnoj Školi Satnica Đakovačka je uništen krov na spremištu za kosilice i alat, a podigao se i dio lima na dvorani, na zgradi Područne školi Črnkovici podignut je krov na dijelu zgrade i u tijeku je sanacija. U đakovačkoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora su se srušili dimnjaci, a na sjenici u dvorištu škole u Semeljcima je uništena sjenica.

Unatoč oštećenjima, nastava se odvija uobičajenim tijekom, a usporedno se nastavlja i sanacija oštećenih dijelova.

Brzo i učinkovito je sanirana niskonaponska mreža električne energije, na području Osječko-baranjske županije gdje je zabilježeno više od 200 kvarova.

Iako je nevrijeme učinilo velike materijalne štete, najvažnije je da žurne službe nisu zaprimile ni jednu dojavu o ozlijeđenim osobama.

Iz Centra 112 poručuju građanima da sve štete koje uoče mogu prijaviti na telefon 112 kako bi se što prije pristupilo sanaciji, a iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije zahvaljuju građanima na strpljenju i razumijevanju te svim žurnim službama na njihovom kvalitetnom i brzom postupanju.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content