Hrvatski duhani proizvođačima isplatili rekordnih 93 milijuna kuna, kreće ugovoranje nove proizvodne sezone

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, nakon uspješne realizacije vrlo zahtjevne proizvodne sezone 2022. godine, započeo je sa službenim ugovaranjem nove sezone proizvodnje duhanskog lista.

Prošlu proizvodnu godinu obilježili su iznimni visok porast cijena energenata i ostalih proizvodnih troškova, ali i rekordna vrijednost otkupa koja je dosegnula 93 milijuna kuna, gotovo 12 milijuna kuna više nego godinu ranije. Uz visoku vrijednost otkupa za što je najzaslužnije povećanje prosječne otkupne cijene za 27 posto u odnosu na godinu ranije, postignuta je i visoka produktivnost proizvodnje, od gotovo 2.100 kg duhana po hektaru, što je visoka produktivnost i unutar globalnog BAT sustava.

Kako bi se sačuvala opstojnost proizvođača duhana i osigurala dugoročnost proizvodnje, u koordinaciji s udrugama proizvođača duhana, Hrvatski duhani su za 2023. godinu povećali prosječnu cijenu najraširenijeg duhana tipa Virginija za dodatnih čak 25 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji, a prednosti takvog stabilnog proizvodnog sustava najbolje se pokazuju u razdoblju poremaćaja, poput prošlogodišnjeg višestrukog povećanja troškova energije koji čine značajan udio u ukupnim troškovima proizvođača duhana. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji, kvalitetnoj komunikaciji i suradnji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, ali i razumijevanju resornog ministarstva, i u tim ekstremnim uvjetima osigurali smo kvalitetne uvjete za proizvodnju, te smo osigurali konkurentan okvir za proizvodnju duhana s kojim krećemo u ugovaranje sljedeće proizvodne sezone – izjavio je Imad Ud-Din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani su zajedno s predstavnicima udruga proizvođača duhana Krupan list i Tabacum krenuli u predstavljanje novih ugovora za proizvođače duhana za ovu godinu, a očekuje se zadržavanje proizvodnje duhana na razini prošlogodišnje ugovorene površine od oko 2500 hektara. U kompaniji i u novoj proizvodnoj sezonu ostaju predani povećanju kvalitete i prinosa proizvodnje duhana, a time i profitabilnost proizvođača.

(www.icv.hr, hd)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content