Kroz europsku dimenziju učenja u OBŽ realizirana 174 projekta vrijednosti 17 milijuna eura: Otvorenjem Erasmus+murala započela Europska godina vještina

U povodu početka Europske godine vještina te završetka Europske godine mladih u Osijeku je u utorak, 31. siječnja otvoren mural posvećen programu Erasmus+.

Otvaranje murala, na dvjema osječkim strukovnim školama, organizirala je Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Erasmus+ mural izradili su ulični umjetnici uz suglasnost osnivača škola, Osječko-baranjske županije. Naime, obje škole poznate su po brojnim uspješnim Erasmus+ projektima i europskoj dimenziji učenja koju pružaju svojim učenicima i nastavnicima.

Otvaranju murala na zgradi dviju osječkih strukovnih škola, Strojarsko tehničkoj te Elektrotehničkoj i prometnoj školi, nazočio je Kristijan Vukelić, službenik Europske komisije za program Erasmus+ u području općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih, Marina Smernić, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije te Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

Ivan Adrić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek istaknuo je kako je cilj Erasmus+ murala postavljenog na zajedničkom pročelju dviju osječkih škola “potaknuti i druge škole da iskoriste mogućnosti Erasmus+ programa i projekata”

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, osim novčane vrijednosti koju škole dobivaju, posebno je značajno iskustvo koje dobiju učenici i nastavnici putujući po drugim europskim zemljama gdje se susreću s primjerima dobre prakse, a to iskustvo mogu primjeniti i u svojoj državi.

-Velika je motivacija vidjeti da se na terenu projekti stvarno pretvaraju u iskustva koja su vrijedna za cijeli život, koja mijenjaju živote na bolje i donose svima nešto dodatno što ne bi imali bez programa Erasmus+,- poručio je Kristijan Vukelić, predstavnik Europske komisije.

-Valja istaknuti kako se Osječko-baranjska županija nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj kada govorimo o broju financiranih projekata kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Od 2014. godine do danas korisnicima iz Osječko-baranjske županije odobrena su 174 Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti nešto više od 17 milijuna eura, a gotovo 14.000 sudionika sudjelovalo je u projektima – učenika, profesora i nenastavnog osoblja, studenata, odgojitelja, volontera, mladih i osoba koje rade s mladima- rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Gladović.

Voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Marina Smernić istaknula je benefite odlazaka mladih u inozemstvo na školovanje, volontiranje, učenje i razvijanje vještina jer “kada se vrate u Hrvatsku svojim novim znanjima i vještinama mogu pridonijeti zajednici iz koje dolaze, a na koncu i nama kao donositeljima odluka i stvarateljima politika za mlade”.

Cilj je Europske godine vještina promicati veća, uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se iskoristio pun potencijal europske radne snage i pružila potpora ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo. Stoga Europska komisija ističe kako je potrebno iskoristiti mogućnosti koje pojedincima i gospodarstvu donose zelena i digitalna tranzicija.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content