Model prevencije vršnjačkog nasilja razvijen u Virovitičko-podravskoj županiji Zavod za javno zdravstvo uspješno primjenjuje i u susjednim županijama

U posljednje vrijeme često svjedočimo incidentima i nemilim događajima kojih su sudionici djeca i mladi, nerijetko i u samim školama, a koje opisujemo kao vršnjačko nasilje. Osim što može ugroziti zdravlje i život, nasilje mlade dovodi i u stanje tjeskobe i stresa koji su velika prijetnja njihovom mentalnom zdravlju, a ponekad su povezani i sa zloupotrebom različitih sredstava ovisnosti (droge, alkohola, cigareta i ostalih). Ulaganje napora u prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja tako je posredno i ulaganje u prevenciju ovisnosti i oblik je skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije razvio model prevencije vršnjačkog nasilja u obliku radionica koje se provode u školama i u okviru kojih mladi uče prepoznavati raznolike oblike nasilja, usto uče i vještine nenasilnog rješavanja problema te se ohrabruju u poduzimanju mjera (samo)zaštite u slučaju pojave nasilja. U tu svrhu u Zavodu je kreiran i vodič za mlade pod nazivom „Kroz život bez nasilja – deset protunasilnih poruka“ koji se besplatno dijeli učenicima. Radi se o interaktivnom pristupu jer su učenici aktivni sudionici procesa uz pomoć navedenog vodiča koji je metodički i didaktički oblikovan tako da se na primjeren način obraća mladima.

Ova već dobro ustrojena suradnja Zavoda i škola u Virovitičko-podravskoj županiji prepoznata je kao primjer dobre prakse i izvan granica naše županije pa stručnjaci Zavoda na poziv škola provode ove radionice i u susjednim županijama. Tijekom listopada 2022. godine radionice su održane u Koprivničko-križevačkoj županiji, a početkom 2023. godine interes za ovim modelom suzbijanja vršnjačkog nasilja iskazala je i Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje u susjednoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Stoga je u petak 03. veljače 2023. godine za učenike ove škole održana interaktivna radionica o vršnjačkom nasilju, a održao ju je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo.

Suradnja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnih ustanova u susjednim županijama pokazatelj je kako se iskustva i znanja u provedbi preventivnih i zaštitnih aktivnosti iz Virovitičko-podravske županije prepoznaju i izvan granica naše županije, a stručni kapaciteti naših stručnjaka tako su još više u funkciji prevencije i promicanja zdravlja građana, osobito djece i mladih.

(zzjzvpz.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content