Na Pepelnicu se iz Virovitice mogao vidjeti „pepeljasti“ Mjesec

Nakon šest godina na Pepelnicu se ponovno mogla vidjeti „pepeljasta svjetlost“ na Mjesecu. U srijedu 22. veljače, niže na zapadnom dijelu večernjeg neba, Mjesec je bio u društvu sjajnih planeta Jupitera (iznad Mjeseca) i Venere (niže desno). Promatranje i fotografiranje ovog zanimljivog nebeskog prizora u Virovitici, Hrvatskoj i Europi ometali su visinski oblaci.

„Pepeljasta svjetlost“ na noćnom dijelu Mjeseca vidi se radi refleksije (odraza) Sunčeve svjetlosti od Zemljinih oblaka i snježnih površina (tzv. Zemljin albedo). U prošlosti su nebeske pojave dobile neobične nazive, a ovu pojavu netko je opisao kao ‘Stari Mjesec u zagrljaju novog’.

Pepelnica 2023 b

Mnoge snimke sinoćnjeg prizora pokazuju i svijetle točkice uz Jupiter. To su četiri najveća Jupiterova satelita: Ganimed, Kalista, Io i Europa. Otkrio ih je svojim teleskopom Galileo Galilei 1610. godine pa su često nazivani „Galilejanski sateliti“.

Pepelnica 2023 d

U danu klimatološkog početka proljeća u srijedu 1. ožujka 2023. u vremenu konjunkcije Jupitera i Venere njihov razmak na nebu bit će manji od 1 stupnja. Tada će udaljenost Venere od Zemlje biti 204 milijuna kilometara, a Jupitera 864 milijuna kilometara.

Pepelnica 2023 c

(Tekst i snimke: Zlatko F. Kovačević)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content