Nesanica, glad, loše raspoloženje: 10 neočekivanih signala koji mogu otkriti da jedete previše šećera

Šećer će sigurno učiniti neke obroke ukusnijim i dati teksturu kolačima, pa iako ga je teško u potpunosti izbjeći, previše šećera u organizmu može štetiti zdravlju.

Ako inače stavljate dvije žličice šećera u kavu, danas stavite samo jednu i već ste na dobrom putu da ga unosite manje. Naravno da ga se ne morate odreći, ali kao i u svemu, uvijek je važno biti umjeren, piše Ordinacija.hr.

Ako niste sigurni unosite li previše šećera u organizam, postoje neki signali koji bi to mogli otkriti. 

1. ČESTO SE JAVLJA KARIJES 

Ako ste ljubitelj voćnih sokova, slatkiša i bombona, onda ste u riziku od nastajanja karijesa. Određene bakterije koje se nalaze u ustima mogu uživati u takvom okruženju i samo se širiti. Jednom kad šećer uđe u usta, u interakciji je s bakterijama kako bi se proizvela kiselina koja će “napadati” zube i pogodovati njihovom propadanju. Važno je nakon takvih obroka dobro oprati zube. 

2. STALNI UMOR 

Vjerojatno ste primijetili da ćete nakon poslastice doživjeti nagli rast energije, ali onda znate i da to jako kratko traje, posebno ako ste pojeli veliki komad torte. Kada jedete puno šećera, glukoza u krvi raste odmah. Kako bi se uspostavila ravnoteža, štitnjača otpušta velike količine inzulina i tako šalje signal stanicama da koriste šećer kao gorivo. Rezultat je jak osjećaj umora.

3. POTEŠKOĆE S KONCENTRACIJOM

Možda ste čuli da će šećer poboljšati koncentraciju ali to nije istina. Istraživanja pokazuju kako će šećer smanjiti osjećaj budnosti na 60 minuta nakon što ste ga pojeli. Zanimljivo, zar ne?

4. DEPRESIVNO RASPOLOŽENJE 

Šećer i vitamin B nisu dobar par. Ako konzumirate hranu punu šećera, vaše tijelo će puno teže apsorbirati vitamin B, nutrijent koji je važan za dobro raspoloženje. Manjak ovog vitamina može voditi do depresivnog raspoloženja, posebno ako u danu unosite puno šećera. 

5. NAKUPLJANJE KILOGRAMA 

Kada jedete zaslađenu hranu, štitnjača otpušta inzulin, a posao je tog hormona da obnavlja razine šećera tako što će ukloniti šećer iz krvotoka u stanice. Jednom kada je tamo, neiskorištena glukoza se pohranjuje kao mast, a to je proces koji će olakšati nakupljanje kilograma. 

6. ČESTE GLAVOBOLJE 

Čak je i umjeren unos šećera u organizam nešto što se smatra rizičnim faktorom za nastanak glavobolja, a isto se odnosi i na veče količine šećera u organizmu. Previše šećera može povisiti razine inzulina i tako izazvati jak pad šećera u krvi što može uzrokovati glavobolje.

7. ČESTO SE JAVLJA PROLJEV 

Šećer ili fruktoza, nisu najbolji prijatelji crijeva. Ako ga jedete previše, vaša će crijeva izbacivati više vode i elektrolita nego obično, što može voditi do proljeva. 

8. NESANICA 

Ako vas muči nesanica, razmislite i o tome koliko šećera jedete. Poteškoće sa spavanjem su povezane s rafiniranim šećerom, a jedna je studija pokazala kako prehrana puna namirnica s visokim glikemijskim indeksom može biti faktor rizika kod razvoja nesanice, dok su se voće i povrće pokazali kao suradnici dobrog sna. 

9. STALNO STE GLADNI

Namirnice bogate šećerom često ne sadrže vlakna, i umirit će glad samo kratko. Studije pokazuju kako se mogu poigrati s kontrolom apetita. Ukratko, što više šećera jedete to možete biti gladniji. 

10. BOL U ZGLOBOVIMA

Nekoliko je studija pokazalo direktnu poveznicu s unosom masnih namirnica i onih punih šećera s upalnim procesima u tijelu. Osobe s artritisom bi trebale izbjegavati šećer iz tog razloga. Ispijanje zaslađenih napitaka je tako povezano i s artritisom. 

(ordinacija.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content