Održana završna konferencija projekta „Spektar“: Hvalevrijedan projekt koji će trima općinama donijeti nužne socijalne usluge

Danas (utorak) je u Centru za pružanje usluga u zajednici „Spektar“ održana završna konferencija istoimenog projekta nastalog u okviru natječaja „Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Opći cilj projekta je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Na početku, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i realizaciji ovog projekta.

– Na području Pitomače u tijeku su projekti vrijedni 46,5 milijuna eura i sigurno da ovaj projekt nije najveći, ali je možda najvrjedniji jer vodi brigu o onima najpotrebitijima, od najmlađih do najstarijih s područja općina Pitomača, Špišić Bukovice i Kloštra Podravskog – rekao je Grgačić.

IMG_0272

Župan Igor Andrović pohvalio je pokretanje projekta i njegov značaj za mještane ovih triju općina.

– Ovo je pravi primjer kako se od stare škole može napraviti socijalna infrastruktura za pružanje cjelovitih izvaninstitucionalnih usluga. Ove prostorije moći će koristiti djeca i osobe s teškoćama, gerontodomaćice i svi ostali kojima će biti potrebno. S ovim se zaokružuje pružanje socijalnih usluga na području Virovitičko-podravske županije. Mi smo kao Županija prošle godine završili projekt sigurne kuće, u Virovitici se gradi Obiteljski centar i s ovim projektom sigurno da će korisnici kojima su potrebne ovakve usluge imati adekvatne prostore. Mogu reći da sam ugodno iznenađen s prostorijama koje će koristiti i odrasli, ali posebno i senzornom sobom za ranu intervenciju što sigurno nedostaje na području ovih općina – rekao je Andrović.

IMG_0277

Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je važnost socijalnih projekata ovog tipa.

– Ova stara škola koju sam ja pohađao je dobila novo ruho, zaštićena je od propadanja i koristit će onima kojima je najpotrebnija. Ovakvim projektima koji su socijalne i opće potrebe treba prionuti u cijeloj Hrvatskoj. Puno je toga uređeno u cijeloj županiji kao i općini Pitomača no uvijek moramo težiti novijem, boljem i konkretnijem. Siguran sam da će korisnicima ovaj prostor uistinu puno značiti i poboljšati im kvalitetu života te im pružiti vrijednu i važnu pomoć – rekao je Đakić.

IMG_0280

Na završetku konferencije, prisutni su obišli Centar za pružanje usluga u zajednici „Spektar“ koji će omogućiti pružanje usluga psihosocijalne podrške, rane intervencije te podršku osobama žrtvama nasilja.

Projekt je provela tvrtka Draft d.o.o. za poticanje gospodarskog razvoja savjetovanje, zastupanje i turistička agencija zajedno sa partnerima Općinom Pitomača, Općinom Špišić Bukovicom, i Općinom Kloštar Podravski. Ukupna vrijednost projekta je 8.049.674,37 kuna, a sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content