Orahovačka osnovna škola provodi preventivni projekt „Fair play na internetu“

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica ove školske godine provodi preventivni projekt pod nazivom „Fair-play na internetu“. Projekt je to koji je osmislio i provodi ga projektni tim škole kojeg čini pedagoginja Marija Lenart kao koordinatorica te učitelji informatike Svjetlana Urbanek i Damir Čelant, a isti je prošao na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partner projekta je Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „ORAO“ Orahovica-Našice.

– Cilj ovog projekta je poučiti učenike ponašanju na internetu te smanjiti neprihvatljivo ponašanje. Plan nam je provesti niz preventivnih aktivnosti kojima ćemo kod učenika razvijati socijalne i životne vještine te kritičko mišljenje. Na ovaj način želimo prevenirati i usmjeriti se na neprihvatljiva i opasna ponašanja djece na internetu i posljedice istog. U predviđenim radionicama u 4. i 5. razredima cilj nam je osvijestiti rizike i posljedice vršnjačkog nasilja na internetu, a kroz set radionica za učenike na Satu razrednika i Informatike razvijat će se kod učenika socijalne vještine, empatija, jačati samopoštovanje i samopouzdanje uz primjenu digitalne tehnologije – kaže koordinatorica projekta i pedagoginja orahovačke osnovne škole Marija Lenart.

Dio Radionice u sklopu projekta, održavaju educirani stručnjaci iz škole te iz Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „ORAO“ Orahovica-Našice čime voditelji projekta žele osnažiti samozaštitne kapacitete učenika i unaprijediti njihovo mentalno zdravlje.

Fair play na interenetu 1

– Namjera nam je poticati međusobno pozitivno ophođenje u stvarnom životu i na internetu te afirmirati pozitivne vrijednosti. Isto tako organizirane su aktivnosti i za roditelje koji će kroz predavanja na roditeljskim sastancima dobiti informacije o sigurnosti djece na internetu, zaštiti, pravilnom ponašanju i preuzimanju roditeljske odgovornosti – rekla je Lenart.

Upravo takva aktivnost za roditelje održana je jučer u prostoru škole, a riječ je o predavanju na temu ”Fair-play na Internetu” koje je održao član Izvršnog odbora udruge ”ORAO” Darko Ćorković iz Našica:

– Putem svog životnog i radnog iskustva s ovom tematikom, drago mi je da sam kroz našu udrugu dobio priliku pokazati i ukazati na sve opasnosti koje Internet donosi djeci. Na Internetu prije svega dakle mora postojati baš taj fair-play, dakle poštivanje pravila i odgovornost prema suigraču i protivniku. Roditelji su ti koji su najodgovorniji u odgojno-obrazovnom procesu i zato smo ovo predavanje usmjerili prema njima da budu svjesni, prije svega prekomjernog korištenja interneta kod njihove djece, a potom i svih rizika i opasnosti koje on sobom donosi. Isto tako mi sami kao odrasli moramo biti uzor djeci i taj Internet koristiti odgovorno što se tiče vremena i sadržaja – rekao je Darko Ćorković.

Kako roditeljima kao odrasloj moralnoj vertikali, aktivnosti ovog projekta su usmjerene i na učitelje u školi.

Fair play na interenetu 2
– Učitelji će na Učiteljskom vijeću dobiti osnovne informacije o projektu i „fair play“ ponašanju na internetu što je također jako važno. Za potrebe aktivnosti planiramo izraditi i video zapis o ponašanju na internetu i distribuirati ga u okruženje te izraditi letke za učenike i roditelje. Provođenjem aktivnosti očekujemo da će učenici razviti otpornost i osnažiti vlastite samozaštitne kapacitete te se naučiti zauzeti za sebe, potom razviti empatiju i socijalne vještine, kritičko mišljenje i naučiti pružati i primati vršnjačku podršku. Vjerujemo kako će na ovaj način djeca kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme i kako će ovaj projekt imati pozitivan utjecaj na njihovo mentalno i tjelesno zdravlje. Svim ovim aktivnostima ujedno obilježavamo i Dan sigurnijeg interneta koji je bio 7. veljače – zaključila je pedagoginja i koordinatorica projekta Marija Lenart.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content