Ovog vikenda u Gudovcu održan 18. međunarodni pčelarski sajam: Među izlagačima i Pčelarstvo Balint iz Virovitice

Ovog je vikenda u Gudovcu kraj Bjelovara održan 18. međunarodni pčelarski sajam na kojemu su sudjelovali pčelari iz nekoliko susjednih zemalja i Hrvatske, među kojima je bio i virovitički pčelar Dubravko Balint, vlasnik pčelarskog obrta Pčelarstvo Balint. Kako nam je rekao, na sajmovima u Gudovcu sudjeluje već duži niz godina.

– Ovdje se na sajmovima tradicionalno okuplja veći broj pčelara sa svojim pčelinjim proizvodima, ali također i razne tvrtke koje pčelarima nude potrebnu opremu za bavljenje ovim poslom. Osim toga važna je i razmjena iskustava, a na ovakve sajmove dolaze pčelari s raznih područja pa se uvijek može saznati i naučiti nešto novo u ovom poslu – napomenuo je Dubravko Balint koji je na svom štandu izložio pelud, cvjetni prah, med i imuno med odnosno mješavinu meda i propolisa. 

– Izložili smo i opremu za pčelare s obzirom da supruga ima trgovinu pčelarske opreme. Sa zadovoljstvom mogu reći da su za naše proizvode zainteresirani ne samo kupci iz VPŽ, nego i puno šire, a od nedavno naše proizvode u velikoj mjeri prodajemo i na slovensko tržište – rekao nam je Dubravko Balint pri tome istaknuvši da je prošla godina za većinu pčelara bila vrlo dobra.

20230205 111755

– Bagrem je bio jako dobar, a znamo da je med od bagrema najzastupljeniji kod većine pčelara i da je jako cijenjen, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Sa svojih 300 košnica dobio sam oko 15 tona meda čime sam zadovoljan. Općenito gledano, pčelarstvo je što se educiranosti pčelara tiče na višem nivou nego prije, a pčelari daleko opremljeniji i naviknuti doskočiti raznim problemima, ali jednoj stvari ne možemo doskočiti, a to je još uvijek pretjerani uvoz stranog i najčešće lošeg meda koji se prodaje po nižim cijenama. To je priča koja traje već duže godina, no izgleda da je pčelarski lobi prejak da bi se nešto moglo promijeniti na bolje. No mi na sreću imamo svoje zadovoljne kupce u kupovini na malo i dok je njih bit će i nas – rekao je pčelar Dubravko Balint te napomenuo da će svoje proizvode i opremu izložiti i na ovogodišnjem sajmu Viroexpo u Virovitici. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content