Ovoga vikenda u okviru Virkasa u Virovitici pogledajte tri, a u Pitomači jednu predstavu

Ovaj Virkas vikend otvorit će predstava Gradskog kazališta Požega „Slučaj maturanta Wagnera“ i to već danas (četvrtak) u 19.30 sati. u predstavi glume: Ivan Ćaćić, Antonija Stanišić Šperanda, Matko Trnačić, Grgur Grgić, Karlo Bernik i Selena Andrić.

Matkovićevo prvo dramsko djelo “Slučaj maturanta Wagnera” napisano 1934., a izvedeno 1935. bilo je očito pobuna protiv postojećeg sustava i društva u kojem je živio. Drama prikazuje oca kako svojim nerazumijevanjem uništava vlastitog sina koji se lomi između zatečenih vrijednosti i odnosa prema životu i njegova pokušaja da stvori svoj sistem vrijednosti.

Sutra, 24. veljače s počekom u 19.30 sati, u Kazalištu Virovitica na redu je predstava Hrvatskog narodnog kazališta Zadar pod nazivom „Kredit“.

Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete kreditiranja. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje klijent započinje s prijetnjama menadžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru. Uvjerljivost i sigurnost s kojom se klijent obraća menadžeru, te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i situacija dominiranja između dvaju muškaraca.

A posljednja predstava ovoga vikenda u Virovitici biti će u subotu, 25. veljače u 19.30 sati, kada je na redu predstava GK Joza Ivakić Vinkovci i GDK Gavella Zagreb, Ludens teatar Koprivnica, GK Požega i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar pod nazivom „Tena – kronika raspada jedne ljepote“.

Klasik hrvatske književnosti, iz pera “jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača”, Tena je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. Kozarac se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca, te na domaće ljude koji “nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu”…

Jednako tako sutra, 24. veljače u Pitomači će biti odigrana predstava Budala za večeru Kazališta Virovitica. U predstavi igraju: Goran Vučko, Sara Lustig, Goran Koši, Silvijo Švast, Iva Slavić, Draško Zidar

Budala za večeru Moderna komedija zabune Francisa Vebera Le diner de coins – Večera za budale mogla bi svakako imati podnaslov Anđeo s greškom protiv Lucifera. Anđeo s greškom (Francoise) ovdje je simbol dobrote, nesebičnosti, plemenitiosti, upornosti i poštenja… zapravo svega dobroga što ovom svijetu itekako nedostaje i ako u svom nastojanju i djelima ostane usamljen taj isti svijet ga počne doživljavati i odnositi se prema njemu kao prema budali. Lucifer u liku Pierra utjelovljenje je bahatosti, prepotencije, materijalističko-hedonističkog pogleda na svijet u kojem je dopušteno, pa čak i preporučljivo, ismijavati i ponižavati druge i drugačije. No susret tih dvaju svijetova ponekad na sreću krene potpuno nepredviđenim tokom… jer Anđeo (Francoise) ima grešku i svaka njegova dobra namjera Lucifera (Pierra) uvali u još veće nevolje. Na nesreću ovo je samo komedija zabune, a ne stvarni život koji na komičan i pomalo poučan način potvrđuje izreku: Put u pakao popločen je dobrim namjerama.

(www.icv.hr, Kazalište Virovitica) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content