POČELA KORIZMA Dobar post je i poslušati roditelje od prve te suzdržati se od ogovaranja

Posipanjem pepela po glavi od strane svećenika i riječima „Obrati se i vjeruj Evanđelju“ vjernici su danas (srijeda) na Pepelnicu ili Čistu srijedu počeli svoj korizmeni hod. Vrijeme je to četrdesetodnevne priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a tijekom kojeg su svi pozvani na post, molitvu i dobra djela.

U župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici fra Andreo Matanović u nadahnutoj je propovjedi vjernike pozvao na propitivanje onoga što im je vrijedno, što najviše vole, u kontekstu odricanja o kojem se popularno govori za vrijeme korizme. Podsjetio je na riječi Evanđelja koje na današnji dan govore o odricanju u skrovitosti, kao o osobnom putu traženja Boga.

viber_slika_2023-02-22_12-42-01-053-Custom

-Odricanje samo sebi nije svrhom, već se njime teži postići promjena onih navika koje bismo voljeli promijeniti na sebi. No ne s ciljem da se, na primjer, ako se odreknemo cigareta, čokolade ili psovki tijekom korizme odmah na uskrsno jutro vratimo toj navici i „damo si oduška, do kraja“, već da u tom hodu primijetimo svoj rast: u vjeri, ljubavi prema drugome. Da se lošim navikama uopće više ne vraćamo.

Tada će sav taj trud vrijediti više, i nama i našim bližnjima. Probajte ove korizme postiti ne samo od materijalnih stvari – potaknuo je vjernike fra Andreo.

Poslušati roditelje od prve, objasnio je prvopričesnicima i djeci koja su danas molila na misi, odreći se ogovaranja i ružnih riječi o drugima  – samo su neki od primjera posta koji je također preporučen i dobrodošao u ovo vrijeme, rekao je.

SLOBODNI OD ROBOVANJA NAVIKAMA

Župnik župe fra Bernard Barbarić podsjetio je kako nijedan od tri puta u korizmi: molitvu, post i dobra djela vjernici ne čine zbog sebe samih niti da bi se drugima pokazali boljima.  

viber slika 2023 02 22 12 45 08 713 Custom

-Činimo to iz ljubavi prema Bogu, a odričemo se onoga što nam je poput neke svakodnevne navike, odričemo se svoje oholosti, u molitvi tražimo zajedništvo s Bogom i da Mu budemo što sličniji. U pokori pak vršimo ‘nasilje’ nad vlastitim tijelom da pokažemo da ne robujemo ovom svijetu – objasnio je župnik.

Stavio je tijekom korizme na srce svim vjernicima pobožnost križnog puta, koji će se moliti svakog petka i nedjelje od 18 sati. Svakog petka milostinja ima posebnu svrhu.  

-Odlukom našeg biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića sva milostinja koja će se petkom skupljati na svetim misama bit će namijenjena stradalima u potresu u Turskoj i Siriji – rekao je fra Bernard Barbarić.

Crkva na današnji dan posebno moli za milosti tijekom korizme,  a jedna od molitvi koju mole vjernici diljem svijeta najbolje opisuje bitno: molitva za hranu, ljubav i slobodu. (www.icv.hr, mlo)     

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content