Roditelji, djeca, zajednica: Obilježen 20. Dan sigurnijeg interneta s naglaskom na online izazove

U Osnovnoj školi Središće u Zagrebu danas (utorak) je svečano obilježen Dan sigurnijeg interneta 2023. Riječ je o danu koji se ove godine obilježava po dvadeseti put i u svijetu  predstavlja dva desetljeća uzastopnog rada na kreiranju boljeg interneta za sve njegove korisnike, a osobito djecu.

Hrvatski Centar za sigurniji internet pripadnik je međunarodnih organizacija INHOPE i INSAFE koje svake godine ujedinjuju Centre za sigurniji internet na svjetskoj razini kako bi obilježili ovaj izrazito važan Dan.

Ove godine, Centar za sigurniji Internet i A1 Hrvatska zajednički su, devetu godinu za redom, kreirali atraktivan program sa sadržajima namijenjenima stručnjacima, roditeljima, ali i djeci.  

ZAJEDNO ZA BOLJI INTERNET

Cilj kampanje je doprijeti do djece i mladih, roditelja i skrbnika, učitelja, odgajatelja i stručnih suradnika, kao i industrije, donositelja odluka i političara da ih se potaknite da djeluju u sklopu svoje uloge u stvaranju boljeg interneta.

Slavljenjem pozitivnog utjecaja interneta, slogan Dana sigurnijeg interneta “Zajedno za bolji internet” potiče sve da se pridruže pokretu, da sudjeluju i da maksimalno iskoriste potencijal interneta da zbliži ljude. Tema koju stručnjaci Centra za sigurniji Internet posebno žele naglasiti su online izazovi o kojima je više riječi danas bilo u bogatom programu, kroz panel-raspravu, predavanja te radionice.

 -Sve veći broj izazova na društvenim mrežama koji potiču mlade da svoj život izlažu pogibiji motivirao nas je da ovogodišnje aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta posvetimo upoznavanju mladih, roditelja i široke javnosti s ispravnim postupanjem na internetu.

Mladi će često izjaviti kako svoje probleme u online svijetu rješavaju sami, rijetko uključujući svoje roditelje, i zato je važno dizati svijest javnosti tijekom cijele godine, a posebno na današnji dan koji je značajan u kalendarima širom svijeta jer promiče sigurniju i odgovorniju upotrebu internetske tehnologije od strane djece i mladih – izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI).

Ovogodišnji program, između ostalog, uključio je sudjelovanje stručnjaka: pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, Mirana Gostu, ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ivana Pakšića (načelnik Sektora za javni red i sigurnost rukovodi MUP-a), Tjašu Juraković Antolić (stručnu suradnicu, pedagoginju Osnovne škole Središće) te Domagoja Jakopovića-Ribafisha, novinara i profesora geologije koji su o online izazovima govorili na panel-raspravi “Koja je cijena jednog lajka?”.

Svečanom obilježavanju Dana sigurnijeg interneta nazočila je i Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavnici CARNET-a te A1, s kojima Centar za sigurniji internet godinama surađuju te brojni drugi.

viber slika 2023 02 07 11 50 00 692 3

“LAJK” PRIMJERIMA DOBRE PRAKSE

Ove godine, prvi put, Centar je uručio priznanja simboličnog izgleda i naziva „Lajk“ pojedincima čiji rad stručnjaci Centra za sigurniji Internet i partner smatraju primjerom dobre prakse i koji su svojim djelovanjem potaknuli život u sigurnijem okruženju na mreži.

Nagrada „Lajk za odgovornost“ dodijeljena je tako Osnovnoj školi Središće, koja promiče odgovornost u svim područjima obrazovanja. Primila ju je ravnateljica Violeta Vragotuk. 

Nagrada „Lajk za odgovorno izvještavanje“ dodijeljena je Mariji Lovrenc, novinarki i urednici Informativnog centra Virovitica, za odgovorno izvještavanje u online svijetu.

Lajk za digitalno odgovornog roditelja“ dobio je Marko Tolja, kao javna ličnost koja se bavi aktualnom temom „sharetinga“.

„Lajk za promicanje odgovornosti na internetu“ dobio je Domagoj Jakopović Ribafish, za odgovornost u online svijetu, osobito u brizi za mlade i svijet u kojem žive.

„Lajk za društveno odgovorno poslovanje“ dobila je tvrtka A1 Hrvatska, kao aktivni dugogodišnji partner Centra na aktualnim temama zaštite djece i promicanja njihove dobrobiti.

Na prošlogodišnjem Danu sigurnijeg interneta svoj doprinos promicanju sigurnosti na internetu dalo je preko 960 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i regije. Online kvizu se tada pridružilo više od 32 000 djece i mladih, a objave Centra za sigurniji Internet su imale doseg do preko 300 000 ljudi!

Na ovogodišnjem Danu sigurnijeg interneta sudjelovalo je više od 1030 sudionika te preko 1200 sudionika na stručnom skupu koji su sudionici pratili i online.  Predavanja, prezentacije i drugi sadržaj koji je bio dio bogatog i kvalitetnog programa ovih će dana biti dostupan i na stranicama Centra, najavljeno je na svečanoj proslavi Dana sigurnijeg interneta. (www.icv.hr, Centar za sigurniji internet, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content