Stiže prljava kiša: Kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine

Prognoze iz servisa za praćenje atmosfere Copernicus pokazuju da uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine. Prašina se kreće preko Pirenejskog poluotoka, a u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku i nastaviti u smjeru sjeverne i središnje Europe.

Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. veljače. Prašina bi mogla stići do središnje i istočne Europe u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tijekom veljače kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Europe, piše N1.

Nošena vjetrom, prašina je još uvijek aktivna iznad Sahare, a te epizode mogle bi utjecati na kvalitetu zraka u regijama kroz koje prolaze. Copernicus predviđa da će 21. i 22. veljače oblak prašine prijeći Francusku prije nego se nadvije nad dijelove središnje i istočne Europe, a predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

– Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirinejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama – rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može utjecati na ljudsko zdravlje, ali i na sektor energetike. Smanjenje kvalitete zraka izazvano mineralnom prašinom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, na primjer pogoršanje alergija zbog povećanog broja čestica u zraku. Atmosferske čestice prašine također mogu imati utjecaj na proizvodnju solarne energije jer odvraćaju solarnu radijaciju i smanjuju proizvodnju energije. Prema tome, važno je točno predvidjeti kretanje i gustoću oblaka prašine kako bi vlasti imale mogućnost poduzeti potrebne mjere za zaštitu javnog zdravlja.

(n1info.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content