U Kladarama održana početna konferencija projekta “Sretnija starost” u okviru programa “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”

Danas (utorak) je u Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama održana početna konferencija projekta “Sretnija starost” u okviru programa “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” kojeg provodi Općina Pitomača u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Virovitica i Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Virovitica.

-Započeli smo i treću fazu hvalevrijednog programa Zaželi, te zaposlili 25 žena. U cijeloj priči najvažnije je da vodite brigu o onima najpotrebitijima, a osim što brinete o korisnicima, isto tako brinite i o sebi jer prvenstveno vi morate biti zdravi da bi mogli pomoći drugima. Hvala svima koji sudjeluju u projektu i koji će brinuti za krajnje korisnike jer njima je nekad dovoljan samo razgovor da budu sretni i zadovoljni. Nadam se uspješnom završetku ovog projekta – rekao je tom prigodom načelnik Željko Grgačić.

Projekt je odobren od strane nadležnog tijela Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III, koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 163.614,00 eura (1.232.750,00 kuna), a besplatna sredstva čine 100 posto vrijednosti projekta.

-Kako smo završili drugu fazu, bilo je pitanje kada će započeti treća faza programa Zaželi, ali evo nas na početnoj konferenciji. Nama je kao tvrtki čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim projektima. Kroz ovu treću fazu koja je nešto kraća od prve i druge, gledali smo da se ipak nastave sve one aktivnosti i zadrži broj osoba koje su bile zaposlene u drugoj fazi. Ovaj projekt gledamo kao završni ciklus ovog prvog dijela programa Zaželi i nadam se da će uskoro krenuti i informiranje o novoj fazi koja bi trebala biti nešto duža i kvalitetnija. Najbitnije je da nastavljamo s pružanjem usluga i sa zapošljavanjem te u konačnici pružanjem svega onoga što nedostaje kroz institucionalni oblik i vid pružanja pomoći – rekao je direktor tvrtke Draft Davor Deskar.

IMG_0594

Osim 25 gerontodomaćica od kojih je pet novih, a koje će se brinuti za 150 korisnika, u projektu je zaposlen jedan projektni asistent, kao i dva terenska koordinatora, a projekt će se provoditi osam mjeseci.

-Vjerujem da ćemo i sada biti tim kao što smo bili i prve dvije faze, da budemo jedno i mislim da je i ova treća faza pred nama jedinstvena. Novih pet gerontodomaćica želim dobrodošlicu, ići ćemo korak po korak i vjerujem da će brzo naučiti i uklopiti se. Sretna sam što će 25 ljudi dobiti posao, ali još sam sretnija zbog onih 150 korisnika o kojima će se one brinuti – rekla je voditeljica projekta Željka Kovač.

Ženama je osigurana i oprema za rad, a korisnicima mjesečna pomoć za namirnice, lijekove i higijenske potrepštine.

-Prvi put sudjelujem u ovakvom projektu i jako sam zadovoljna. Imam šest korisnika i trenutno još nemamo točan raspored dok se ne posložimo, ali upoznavanje je u tijeku. Nadam se da će sve super funkcionirati jer sam već radila identičan posao u Njemačkoj i naučena sam raditi sa starim ljudima, ali i volim taj posao – rekla je gerontodomaćica Jelka Birovčec.

Projektom će se nastojati utjecati na smanjenje nezaposlenosti žena i siromaštva te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima na području općine Pitomača. Projektni prijedlog izradila je tvrtka DRAFT d.o.o.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content