U Osijeku održana plesna kampanja protiv nasilja nad ženama “Milijarda ustaje”

Kampanja “One Billion Rising” ili “Milijarda ustaje” započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Koprivnica….) i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.

Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na “status Q”, sve dok kultura nasilja ne nestane.

I ove godine u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta “Živim život bez nasilja”, Policijska uprava osječko–baranjska uz veliku pomoć Plesnog studia “Shine” iz Osijeka osmislili su način za sudjelovanje u ovoj kampanji, već devetu godinu za redom.

Plesači plesnog studio “Shine” i policajci, kojima su se u plesu pridružili i Crveni križ Osijek, Društvo naše djece Osijek, Medicinska škola Osijek, Osnovna škola Antuna Mihanovića Osijek, Dom učenika Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” Osijek, Srednjoškolski đački dom Osijek, okupili su se na Osječkoj tržnici gdje su i ove godine otplesali plesne korake s ciljem poticanja borbe protiv nasilja.

Kampanju su podržali i predstavnici Osječko-baranjske Županije, Grada Osijeka, Društva Crvenog Križa Osječko-baranjske županije, Područni ured civilne zaštite Osijek.

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, a svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ovakvim postupanjem možemo unaprijediti život u lokalnoj zajednici.

– Policijska uprava osječko-baranjska tijekom cijele godine provodi preventivni projekt “Živim život bez nasilja” temeljem kojega edukacijom i radionicama u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije. Djeci ukazujemo na problem svih oblika nasilja – tjelesno, psihičko, ekonomsko, seksualno, nasilje u radnom okruženju (mobbing), vršnjačko nasilje (bullyng) i drugo, te na taj način ne prestajemo ukazivati na problem nasilja općenito- poručili su iz PU osječko-baranjske.

(www.icv.hr, PU osječko-baranjska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content