Udruga “Pčelica” Orahovica ove godine slavi 10 godina novoobnovljenog rada: Evo što je u planu za 2023. godinu

Pčelarska udruga “Pčelica” Orahovica odradila je radnu skupštinu, a u sklopu svoje slavljeničke godine. Naime, ova vrijedna gradska udruga ove godine slavi 10 godina od ponovnog osnutka iako je rad ove udruge pokrenut još davne 1940. godine.

-Prva osnivačka skupština pčelarske udurge u Orahovici održana je 4. veljače 1940. godine u tadašnjoj gostionici Hornung u nazočnosti 19 pčelara. Društvo pčelara osnovano je kao podružnica Hrvatsko-slavonskog društva iz Osijeka, a na početku svog rada brojilo je 24 člana. Društvo je radilo s oscilacijama i prekidima pa je rad u potpunosti obnovljen 1983. godine kada je osnovano Udruženje pčelara “Pčelica” Orahovica. Tako je bilo sve do Domovinskog rata kada je rad ponovno nestao, a poslije rata pčelari s ovog područja bili su članovi susjednih pčelarskih udruga od kojih su velika većina bili članovi Udruge pčelara “Lipa” Slatina. Pčelar Rajko Maglaić u gostionici kod Žige u Čačincima sazvao je 7. veljače 2013. grupu pčelara i obrazložio potrebu osnivanja pčelarske udruge za područje grada Orahovice te općina Crnac, Čačinci i Zdenci koje ima oko 40 pčelara koji su neorganizirani i kojima nisu dostupne informacije vezano za pčelarstvo. Inicijativni odbor je donio jednoglasnu odluku o osnivanju pčelarske udruge za grad Orahovicu, općine Crnac, Čačinci i Zdenci sa sjedištem u Orahovici. Isto tako donesena je odluka da se skupštini predloži naziv udruge i to Pčelarska udruga “Pčelica” Orahovica – ispričao je u uvodu predsjednik udruge Duško Grdić s ponosom ističući kako pčelrastvo na širem orahovačkom području ima dugu i bogatu tradiciju.

10 godina udruge Pcelica 1 Fotor

Skupština je nastavljena u izvještajnom tonu pa je tako o aktivnostima udruge u 2022. kroz izvješće o radu govorio dopredsjednik Verislav Kmet.

-U 2022. godini udruga je brojala ukupno 50 članova i to 44 redovna, dva redovna obiteljska člana i četiri podupiruća člana, a ukupan broj prijavljenih pčelinjih zajednica je 374 što iznosi oko 83 košnice po pčelaru. S obzirom na klimatske promjene i sve nemilosrdnije uništavanje pašnih resursa za pčele, svaka godina je za nas sve teža i zahtjevnija pa smo tako kao udruga i protekle godine preko Veterinarske stanice u Orahovici organizirali kupnju lijekova i kiselina za liječenje varoe. Uz sve probleme uspjeli smo sve odraditi na vrijeme kao i niz drugih aktivnosti poput sudjelovanja na gradskim manifestacijama, organizirali smo Dan svetog Ambrozija te u sklopu Školskog mednog dana u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom i osnovnim školama posjetili škole u Orahovici, Zdencima i Čačincima gdje smo djeci održali predavanje o važnosti pčela, nakon čega je održana i kušaonica medova naše udruge – rekao je dopredsjednik Kmet.

O stanju u pčelarstvu na području koje obuhvaća udruge, govorio je pašni povjerenik udruge Miroslav Farkaš.

Predsjednik “Pčelice” Duško Grdić, prezentirao je i plan rada za 2023. godinu u kojem je naglasio kako će udruga raditi na uključivanju što većeg broja pčelara u aktivnosti udruge.

-Pokušat ćemo putem izložbi, radio emisija, časopisa i ostalih javnih glasila, educirati potrošače o važnosti pčela i konzumaciji pčelinjih proizvoda. Kao i obično, 20. svibnja obilježit ćemo Svjetski dan pčela, a 7. prosinca Dan zaštitnika pčela – sv. Ambrozija. Organizirat ćemo i ove godine stručna predavanja, organizirano liječenje pčele, sudjelovati na manifestacijama, a nastavit ćemo i sa sadnjom medonosnog bilja. Organizirat ćemo Dan pčelara udruge pod nazivom “Dan Pčelica”, a želja nam je da i nadalje nastavimo dobru suradnju s Gradom Orahovicom te općinama Crnac, Čačinci i Zdenci – rekao je Grdić.

10 godina udruge Pcelica 2

Nakon što su sva izvješća i planovi jednoglasno usvojeni, kroz riječ gostiju obratio se gradonačelnik Saša Rister.

-Lijepo je za vidjeti sve ovo što ste radili i ostvarili kroz godinu dana, a to govori da ste jedna od aktivnijih udruga. Grad Orahovica uskoro će objaviti Javni poziv za dodjelu sredstava za rad udruga, što je idealna prilika kako bi dobili dodatna sredstva. Hvala vam i na tome što redovito naše najmlađe sugrađane educirate o važnosti pčela, a isto tako, nadam se da će vas klima i vremenski uvjeti ove godine pomaziti, te da ćete uspjeti ostvariti sve svoje zacrtane ciljeve i da će onaj vaš krajnji proizvod, odnosno med, biti vrhunske kvalitete kao i svih godina do sada – rekao je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content