Udruga S.O.S. Virovitica održala javnu akciju u sklopu kampanje “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”

Udruga S.O.S. Virovitica uključila se u svjetsku kampanju “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”. Povodom toga, danas (utorak) je održana javna akcija osvještavanja građanki i građana o kampanji i nasilju nad ženama i djevojčicama.

Kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” – “One Billion Rising'” započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica.

Ovogodišnji moto je “Ustanimo za slobodu/Rise for Freedom” čiji cilj je kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost te se borimo protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju. Prošlogodišnji podaci za Hrvatsku pokazali su da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo izjednačio.

Naime, prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća. Svakih 15 minuta jedan žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a presude koje se donose posve neprimjerene te neki način ohrabruju zlostavljače. Tijekom 2022. godine, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, 13 žena ubijeno je od bliskih osoba kojima su vjerovale i u čijem su okruženju živjele.

(www.icv.hr, S.O.S. Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content