Udruga žena Dinjevac prikazala stare običaje i delicije kroz manifestaciju “Tako su to radili naši stari”

I ove smo se godine u Dinjevcu prisjetili davnih vremena kada su naše mame i bake provodile drugačije duge zimske večeri nego što ih mi provodimo danas. Tako je Udruga žena Dinjevac po osmi puta održala manifestaciju “Tako su to radili naši stari”.

– U Društvenom domu u Dinjevcu održali smo osmu po redu manifestaciju “Tako su to radili naši stari”, odnosno prikazivanje starih običaja čehanja perja, trupanje oraha i lješnjaka, runjenja kukuruze, a naravno klinci su gradili bunare od kocenja, dok je muški dio zabavljao se uz kartanje bele. Na tim čejanama, kako mi to nazivamo, bilo je jako veselo. Tu se pjevalo, prepričavali su se događaji koji su se zbili u selu i slično, a žene su uvijek pripremile i domaću hranu i kolače te su se tako počastili nakon odrađenog posla. Stvarno sam sretna što čuvamo ovu tradiciju i da su nam se odazvali gosti iz raznih udruga koje također njeguju stare običaje- rekla je predsjednica Udruge žena Dinjevac Svetlana Bastalić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, KUD “Petar Preradović” Grabrovnica, Udruga žena “Guščarice” Grabrovnica, KUD “Podravka” Starogradački Marof, KUD “Marijan Pavleković Pajo” Otrovanec, Udruga uzorne hrvatske seoske žene iz Zagreba, Udruga žena “Veliko srce” Sveti Đurađ, koje su izvele i predstavu, Udruga žena Prugovac, Udruga žena Josipovo i Udruga žena Kloštar Podravski, zajedno s Dinjevčankama prikazali su kako se nekada čehalo perje, trupali orasi i lješnjaci, kako se runio kukuruz te kako su se nekada djeca igrala, dok je muški dio ekipe uživao u kartanju bele.

Manifestaciju su i ovoga puta podržali i predsjednik županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

– Zahvaljujem se našim Dinjevčankama na još jednoj ovakvoj manifestacija i drago nam je da se ta tradicija prenosi na mlade. Drago mi je da to radite i drago mi je da predstavljate našu općinu Pitomača na taj način. Hvala Udruzi žena Dinjevac, ali i svim ostalim udrugama s područja općine koje čuvaju našu tradiciju i što uče mlade, ali i nas starije podsjete kako je to nekada bilo– rekao je načelnik Grgačić.

Za ovu prigodu domaćini su napravili i prikaz domaće hiže postavivši na pozornicu stari kredenac, stol, stolicu, klupu, postelju s jastucima i tkalački stan. Naravno, pripremili su i stare delicije te su brojni uzvanici mogli uživati u pečenim krvavicama i kobasicama s dinstanim zeljem, domaćim sirevima i domaćim kobasicama, te slatkim delicijama kao što su pogačice s čvarcima i sirom, lepinje i dizani kolači.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content