Ususret festivalu Dore Pejačević: Delegacija Zagrebačke filharmonije i predstavnici Hrvatskog crvenog križa posjetili Našice

U Vijećnici Grada Našica, gradonačelnik Krešimir Kašuba ugostio je jučer (srijeda) delegaciju Zagrebačke filharmonije i predstavnike Hrvatskog crvenog križa koji su predstavili Festival Dore Pejačević, a isti će se održati u Zagrebu od 1. do 5. ožujka 2023. godine.

Uz gradonačelnika, goste su primili i direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Našice Zdenka Vukomanović, ravnatelj Igor Feldi i ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković.

Kako je Dora bila velika humanitarka i volonterka, a uz to skladateljica i violinistica, ove godine obilježava se 100. obljetnica njene smrti i Festivalom će se prikazati rad, lik i djelo Dore Pejačević, a kroz predstavu će biti upriličen i njezin lik.

Članovi Zagrebačke filharmonije i Crvenog križa pozdravili su nazočne i iskazali zadovoljstvo suradnjom, kako na humanom, tako i na umjetničkom polju. S druge strane, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak zahvalila im se  što promoviraju poznatu Našičanku i samim time pridonose promociji Našica na državnoj razini.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako je ova godina cijela u obilježavanju 100. obljetnice smrti Dore Pejačević.

– Ona je naša najpoznatija Našičanka i čast mi je ugostiti uvažene goste Zagrebačke filharmonije i Crvenog križa koji su organizirali na sam dan Dorine smrti Festival Dore Pejačević. Jedan dio programa će se održati u Zagrebu u ožujku, dok će ostatak biti na dan njenog pokopa u svibnju u Našicama. Dora je prepoznata ne samo na europskoj nego i svjetskoj razini, a kako je bila iznimno talentirana osoba i privlačila veliku pažnju, izuzetno smo ponosni na nju. U ovoj obljetnici očekujemo završetak obnove velikog dvorca, malog dvorca i perivoja, što će ukupno činiti jednu cjelinu u ovoj obljetnici Dore Pejačević – rekao je gradonačelnik.

Violinistica Zagrebačke filharmonije Marta Bratković rekla je kako je u ovoj predstavi u ulozi Dore.

– S obzirom da ne izgledam kao Dora, odlučili smo ju predstaviti kao razigranu djevojčicu, a moj lik u priči traži inspiraciju za svoj koncert i uspije ju pronaći – dodala je Bratković.

Kako je rekla zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak, Dora je bila velika humanitarka i umjetnica i upravo u tome i leži važnost njenog djelovanja.

– U posjeti smo Našicama kako bismo predstavili program obilježavanja 100. obljetnice smrti Dore Pejačević i tim povodom smo doveli predstavnike Zagrebačke filharmonije kojima je velika čast organizirati festival njoj u spomen, a kako je Dora bila velika humanitarka i sladateljica, ovim obilježavanjem njene smrti smo ujedinili djelovanje kulture i humanosti – izjavila je Telak.

Producentica Zagrebačke filharmonije Zvjezdana Bardun – Knežević istaknula je ugodno i lijepo gostoprimstvo domaćina.

– Veselimo se proći Dorinim stazama. Položili smo cvijeće na Dorin grob i želja nam je da sva događanja budu u dobrom raspoloženju i da svi, kao i mi, zavole Doru – izjavila je producentica Zvjezdana Bardun.

Nakon prijema kod gradonačelnika, domaćini i gosti položili su cvijeće i zapalili svijeće na Dorin grob, a potom su se uputili u obilazak dvorca koji je u obnovi. Na koncu svog posjeta obišli su Dječji vrtić “Zvončić” gdje ih je dočekala ravnateljica Snježana Kanđera, a oni su djeci poklonili slikovnice “Drvo dobrih djela” kako bi mališani od malih nogu bili okrenuti dobroti i humanosti.

Kako je ova godina u znaku Dore, ovaj posjet je tek početak obilježavanja ove značajne obljetnice njene smrti.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content