VIROEXPO 2023. Održana panel diskusija “Uspješna karijera nakon sportske karijere”

Hrvatski olimpijski odbor krajem ožujka prošle godine osnovao je Karijerni centar za sportaše kojem je na čelu hrvatska streljačica Snježana Pejčić. Osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine prihvatila se dužnosti voditeljice ovog centra odmah po okončanju svoje sportske karijere. Na poziv Hrvatskog olimpijskog odbora u spomenuti projekt uključilo se šest županijskih sportskih zajednica, među kojima je i Sportska zajednica Virovitičko-podravske županije.

S ciljem da se prošire informacije o dual karijeri krenulo se u seriju panel diskusija o sustavu podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini. Nakon Rijeke, Poreča i Splita, četvrti takav panel pod nazivom “Uspješna karijera nakon sportske karijere” organiziran je u Virovitici u sklopu međunarodnog sajma Viroexpo.

Panel su pratili, uz predstavnike klubova i sportaše, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, predsjednik Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Saša Topić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica, predsjednik Sportske zajednice grada Virovitice Josip Škrablin, tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović i član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveze i predsjednik Rukometnog
saveza Virovitičko-podravske županije Antun Blažević.

Na njemu su kao uvodničari sudjelovali predsjednica Komisije za dual karijeru HOO-a Romana Caput-Jogunica, voditeljica Karijernog centra za sportaše HOO-a Snježana Pejčić i glavna tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Dora Međimorec.

-Cilj nam je povezivati predstavnike zadužene za spot i obrazovanje, poduzetnike i same sportaše. Mi smo poziv za sudjelovanje u ovom projektu uputili svim županijama, a u projekt se zasad uključilo njih šest. Posebno nam je drago što je među njima i Virovitičko-podravska županija, a nadam se da će nam se u dogledno vrijeme u projekt uključiti i sve ostale hrvatske županije. Sportaši već tijekom svoje aktivne igračke karijere moraju biti upoznati s mogućnošću nastavka obrazovanja ili paralelnog zapošljavanja tijekom karijere, jer samo mali broj tijekom svoje igračke karijere može financijski osigurati svoju budućnost, da ne mora i dalje aktivno raditi. Zato se im se treba pomoći, kako bi imali svoju budućnost – između ostalog u uvodu je rekla Romana Caput-Jogunica.

Što je Karijerni centar za sportaše, zašto je osnovan i na koji način će djelovati, objasnila je Snježana Pejčić.

– Karijerni centar je mjesto gdje sportaš može doći i reći da ga zanima daljnje školovanje te gdje i kako bi to mogao ostvariti. Mi imamo te informacije i u tome ćemo mu pomoći. Možemo pomoći i onima koji nakon karijere ili uz karijeru traže neki posao – stalni ili povremeni, jer i tu imamo poveznice s potencijalnim poslodavcima. To se, dakako, ne odnosi na sve poslove i sva zanimanja, ali ako netko, primjerice, želi raditi u turizmu, tu imamo možda i najjače poveznice za zapošljavanje s našim partnerima i sponzorima. Ne treba zaboraviti da smo sada i u zajedničkom ministarstvu upravo s turizmom. Mi smo otvoreni za upite, ne samo vrhunskih i kategoriziranih, već svih sportaša, ali ne samo njih već i trenera, roditelja, te svih koji su uključeni u sport- objasnila je Snježana Pejčić.

Dora Međimorec u svom izlaganju iznijela je osnovne podatke o sportu i sportašima na području Virovitičko-podravske županije.

– Posebno bih spomenula dvoje vrhunskih sportaša s područja Virovitičko-podravske županije. Prva je Maja Mlinarić, koja se nakon aktivne karijere u rukometu počela baviti treniranjem najmlađih uzrasta u Virovitici, a drugi je Marino Bloudek koji je jedan od najboljih hrvatskih atletičara, a paralelno s atletskom karijerom studira ekonomiju. Oni bi trebali biti smjernica sportašima što se može napraviti paralelno sa sportskom karijerom- na kraju svog izlaganja zaključila je Dora Međimorec.

U panel diskusiji sudjelovali su i profesor Veleučilišta u Virovitici Damir Ribić, poduzetnik i sportaš Igor Tomljanović Becker i nekadašnji aktivni sportaš, a sada kineziolog Ivan Kelečić.

– Sportaši se tijekom svoje karijere nauče disciplini i kolektivnom radu te su kao takvi u prednosti kod uključivanja u bilo kakav radni proces. Kod biranja zaposlenika uvijek bih prednost dao sportašima– naglasio je Damir Ribić.

Igor Tomljanović nešto je rekao o svojim iskustvima u radu sa sportašima.

– Vodio sam sportski kolektiv, a sam sam sportaš. U mojoj poduzetničkoj karijeri na nekoliko ključnih mjesta u dvije tvrtke postavio sam sportaše, koji su se pokazali izuzetno kvalitetnim rješenjem. Oni svojim sportskim poznanstvima lakše rješavaju sve probleme- objasnio je Igor Tomljanović.

Na kraju se u panel uključio i Ivan Kelečić.

– Nažalost u vrijeme moje aktivne sportske karijere i studiranja nije bilo ovakvih ideja. Nadam se da će sadašnjim sportašima sve ovo što je pokrenuo HOO biti od izuzetne pomoći- zaključio je.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content