Volite čitati? Hrvatska ima odličnu stranicu s besplatnim e-knjigama

Novogodišnja odluka vam je bila da ćete u novoj godini pročitati više knjiga? Iako smo već mjesec dana u novoj godini možda niste pronašli vremena za otići u knjižnicu i odabrati naslov koji ćete pročitati ovaj mjesec, zato je u Hrvatskoj dostupan genijalan projekt Besplatne elektroničke knjige, na kojem besplatno možete čitati na stotine naslova u PDF obliku. Na stranici možete pročitati domaća izdanja, ali i probrana strana, koja su dostupna online i sasvim su besplatna.

Besplatne elektroničke knjige nisu novi projekt, štoviše, na njemu se radi još od 2001. godine, ali uspješno su dosegle preko četiri milijuna korisnika. Tijekom prošle su godine izbacili više od trideset novih naslova, a online knjige u obliku PDF-a objavljuju u pet biblioteka: Online, Mali rakun, elektroRI, elektroDAF i Nije lektira.

Svaka od ovih biblioteka zastupa određeni krug autora. Biblioteka Online donosi naslove višestruko nagrađivanih autora i autorica i naglasak je na knjigama suvremene hrvatske književnosti. Biblioteka Mali rakun donosi romane i priče još uvijek mladih i neafirmiranih autorica i autora, pa je tu naglasak na romanima prvijencima. Biblioteka elektroRI fokusira se na pjesničke i prozne naslove riječkih umjetnika, dok Biblioteka elektroDAF donosi klasike anarhističke književnosti i teorije. Tu je i biblioteka Nije lektira, u okviru koje se objavljuju probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast.

Naslove možete pretraživati po autoru, vrsti (proza, poezija, drame, eseji, publicistika, teorija) i kronološki. A isto tako možete birati knjigu po čitanosti. Tako je recimo najčitanija proza ovoga mjeseca Aleksandra Karum „Ono što sam prešutjela“, najčitanija poezija je „Tri jeseni“ autorice Ane Ahmatove, dok je najčitanija publicistika „Mediji, propaganda i sistem“ Noam Chomsky. A odabrati možete i preporuku urednika pa je tako prva preporuka ovoga mjeseca „Divan dan za Drinkopoly“ autora Marka Gregura.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content