Ako imate više od 40 godina, ovih pet namirnica vam može pomoći u gubitku kilograma

Teško vam je izgubiti višak kilograma i održati željenu tjelesnu težinu? Mišićna masa se nažalost gubi kada uđemo u tridesete, a to znači da će se na tijelu puno lakše nakupljati masnoće. Uz tjelesnu aktivnost, važno je napraviti i neke promjene u prehrani kako bi ubrzali mršavljenje. Nutricionistica Lisa Young savjetuje koje namirnice jesti što češće ako imate 40 i više godina, piše Ordinacija.hr.

1. SJEMENKE LANA

One su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, ali su i pune vlakana. Istraživanja pokazuju da oko 30 g vlakana u danu može pomoći kod gubitka kilograma. Zbog njih dugo nećete osjećati glad i tako sigurno jesti i manje nezdravih namirnica. 

2. BOBIČASTO VOĆE 

Ako želite izgubiti višak kilograma, razmislite da u prehranu uključite svježe voće kao što su jagode, borovnice, brusnice, a možete ih dodati jogurtu ili voćnom napitku. Voće sadrži impresivne količine nutrijenata, a kada se dodaju prehrani, mogu pomoći i kod gubitka kilograma. Samo jedna porcija bobičastog voća sadrži oko 8 g vlakana, a tu su i antioksidanti i fitokemikalije koje ne treba zanemariti. 

3. AVOKADO 

Osim što sadrže puno vode i vlakana, u avokadu se nalazi malo kalorija. Osobe koje često jedu avokado kažu i kako jedu više voća i povrća svaki dan, te puno manje hrane koje sadrži dodane šećere. Studija provedena prije 10 godina navodi kako će vas pola avokada zasititi i nekoliko sati. 

4. ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE 

Kada se jedu u umjerenim količinama, orašasti plodovi mogu biti jako zdrava grickalica koja će vam sigurno olakšati dijetu. Pune su vlakana ali i zdravih masnoća. Prema riječima dr. Joela Fuhrmana, te namirnice su pune fitokemikalija i nutrijenata ali i antioksidanata. Možete ih dodati skoro svakom obroku ili ih grickati za međuobrok. 

5. KISELI KUPUS 

Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, ovo je dobra vijest za vas jer je ova namirnica puna probiotika u prebiotika. Puno je razloga zašto vam ova namirnica može pomoći kod gubitka kilograma – ima malo kalorija, malo masnoća i puna je vlakana koji će vas zasititi na dugo vremena. Uz to, probiotici koji se u njemu nalaze mogu pomoći kod gubitka kilograma. Sadrži i ključne nutrijente kao što je željezo, folna kiselina, magnezij, vitamin C, K i kalij. 

(ordinacija.vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content