Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?

Bez obzira cvjetaju li već magnolije i jesu li temperature dosegle proljetne ili to tek iščekujemo, danas, u nedjelju 20. ožujka u 16 sati i 33 minute – službeno počinje proljeće!

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23., počinju 21. u mjesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije, zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba, meteorološke i astronomske, piše Večernji.hr.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri mjeseca. Tom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca; pa nam ove godine na primjer proljeće stiže danas poslijepodne.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content