Počela predaja zahtjeva za posljednji krug APN-a

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od danas zaprima zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita. Građani zahtjeve za subvencioniranje stambenog kredita podnose odabranoj kreditnoj instituciji, a banke u ime svojih klijenata predaju zahtjeve za subvencije APN-u.

– Odluku kojom se utvrđuje da podnositelj zahtjeva ispunjava uvjete za davanje kredita po odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, zajedno s potrebnim dokumentima, odabrana kreditna institucija, bez odgađanja, dostavlja APN-u. Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava – navodi se u ranije objavljenom oglasu o početku subvencioniranja.

Nepotpuni zahtjevi, kao i zahtjevi zaprimljeni prije dana početka subvencioniranja kredita, odnosno prije 20. ožujka, neće se razmatrati, podsjećaju iz APN-a.

Očekuje se 5800 zahtjeva

Inače, prema ranijim najavama, javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva. 

Ovogodišnji je krug subvencioniranja stambenih kredita započeo sredinom veljače kada je APN objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita.

APN je objavio popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a riječ je o 12 banaka čije se efektivne kamatne stope kreću od 3.12 do 3.75 posto.

Banke koje su potpisale ugovor su Erste&Steiermärkische Bank, Raiffeisen Bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag, Privredna banka Zagreb, Croatia Banka, Nova hrvatska banka, Agram banka, Samoborska banka i Zagrebačka banka.

Mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Ovo je posljednji krug subvencija

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

APN je od 2017. proveo već sedam natječaja za stambene subvencije, pri čemu je dosad odobreno oko 27.500 subvencija, a kako je već potvrđeno, ovogodišnji, osmi krug subvencioniranja stambenih kredita, ujedno će biti i posljednji.

(index.hr, hina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content