Evo koja su značenja najpopularnijih imena za djecu u Hrvatskoj

Luka i Mia bila su najpopularnija imena u Hrvatskoj prošle godine. Ime Luka 2022. dobila su 774 dječaka, a ime Mia 452 djevojčice. S popisa 10 najpopularnijih imena ove godine je ispalo ime Ana, a uguralo se ime Eva. Drugih iznenađenja nije bilo, piše Index. Evo koja su značenja 10 najpopularnijih imena za dječake i djevojčice.

10 najpopularnijih imena za dječake

Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači “svjetlost”, “oganj” ili “život”. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Ime Luka na popisima najučestalijih imena pojavljuje se od 1990. godine.

Jakov je ime hebrejskog podrijetla koje u prijevodu znači “bog štiti”, a često se javlja i u drugim jezicima. Jakov je jedno od najčešćih imena, a vrhunac popularnosti doživjelo je prije desetak godina. Za dječake koji nose ovo ime kaže se da su jedinstveni i vatreni te iskreni prijatelji.

David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa, a ovo ime potječe od starohebrejskog Dawidh, što znači “voljen”. Upravo se takvima smatraju dječaci koji nose ovo bezvremensko ime.

Petar je ime koje dolazi od latinske riječi petrus, što u prijevodu znači “kamen” ili “stijena”. Zato se kaže da su dječaci koji nose ovo ime samostalni, nepokolebljivi i odlučni.

Ivan je ime koje se nalazi u hebrejskom jeziku, a izvorno se izgovara Johanan (Jo – hanan), što znači “Bog je milostiv”.

Roko znači visok, snažan čovjek. Sveti Roko zaštitnik je od epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

Mateo je ime jednog od 12 apostola, a izvedeno je od starohebrejskog imena Mattitjah, što znači dar Božji. 

Fran je skraćeni oblik imena Franjo. Ustaljeno tumačenje imena je “mali Francuz” jer je ime postalo poznato po Giovanniju Bernardoneu, odnosno svetom Franji Asiškom, kojeg je otac tako nazvao od milja (Frančesko), jer mu je majka bila Francuskinja. Međutim, ime Franc (njem. Franz) je bilo poznato još i prije Franje Asiškog, a značilo je “pripadnik plemena Franci”.

Niko je ime grčkog podrijetla izvedeno od riječi nike (pobjeda). Tumači se i kao slavenski i finski kratki oblik imena Nikola. Osobe koje nose ovo ime, imendan slave 6. prosinca.

Matej je muško ime hebrejskog porijekla. Izvedeno je iz hebrejskog izvornog imena Mattathyah, što znači dar Gospoda. Ime Matej rasprostranjeno je u raznim varijantama diljem svijeta, i to zahvaljujući Novom zavjetu i Matejevom Evanđelju. Naime, u Novom zavjetu Matej je jedan od četiri evanđelista i autor prve knjige Novog zavjeta. 

10 najpopularnijih imena za djevojčice

Mia je ime čije se značenje tumači na više načina. Jedna od pretpostavki je da je riječ o skraćenoj varijanti imena Marija. Po tom tumačenju, ime je simbol čiste i duboke ljubavi. Moguće je da je ime i egipatskog podrijetla, od riječi mry, što znači “ljubljena” ili “ona koja je voljena”. U romanskim jezicima mia znači “moja”, a na grčkom se riječ mea odnosi na “moja” ili “samo jedna”.

Lucija je ime latinskog porijekla, dolazi od riječi lux, što znači “svjetlost”. Ime je rasprostranjeno od davnina, a kroz povijest se često davalo djeci koja su se rodila u zoru. Lucija je i ime koje se spominje u Bibliji. Lucija iz Sirakuze bila je svetica i mučenica s početka 4. stoljeća. Zaštitnica je slijepih i simbol za put svjetlosti. Dan svete Lucije slavi se 13. prosinca. Danas se može čuti i varijanta Lucia, a u Dalmaciji je čest odabir i Luce.

Nika je bila grčka božica trijumfa i pobjede. To je ime grčkoga porijekla, a dolazi od riječi nike, što znači “pobjeda”.

2022. u Hrvatskoj je rođeno 365 Mila, što ovo ime svrstava na četvrto mjesto najpopularnijih ženskih imena. Nastalo je od pridjeva mila (draga).

Ema je žensko ime germanskog porijekla. Značenje imena potiče od germanske riječi ermen što znači “cijela, univerzalna, cjelovita”. 

Marta je ime hebrejskog porijekla i znači “gospođa” ili “gospodarica”.

Rita je staro žensko ime nastalo od grčke riječi margarites, što u prijevodu znači “biser”. Djevojčice koje nose ovo ime poznate su po svojoj empatiji i vedrini.

Sara, odnosno u originalu Saraj ili Sarah, prevedeno s hebrejskog znači ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; sveta majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; kneginja; vladarka; biblijska ličnost; izaslanica od Boga; princeza; boginja; svetost.

Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači “život”. Za žene koje nose ime Eva kažu da su vođe i pune života, a imendan slave 24. prosinca.

Dora je skraćena varijanta imena Dorotea. Nastalo je od grčke riječi doron, što znači “dar”. Ovo predivno ime imalo je i važnu ulogu u poznatom Šenoinom književnom djelu Zlatarovo zlato. Smatra se da su djevojčice koje nose ime Dora vrlo inteligentne, komunikativne i vesele.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content