Grad Virovitica organizirao edukativna predavanja u srednjim školama: Pametnim odlaganjem otpada do čišće i zdravije budućnosti

U organizaciji Grada Virovitice, sukladno obvezi informativno-izobrazne aktivnosti, u svrhu upoznavanja građana s važnošću pravilnog zbrinjavanja otpada i njegovog kružnog gospodarenja, održana su predavanja u srednjim školama na području grada Virovitice.

Predavanja u Tehničkoj školi, Gimnaziji Petra Preradovića i u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji održala je voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice Slađana Lazić s voditeljem Odjela za sakupljanje papira, stakla i ambalaže Flore VTC Tomislavom Uzelom. U sklopu informativnog dijela predavanja učenicima su podijeljeni magneti koji sadrže jasne upute o načinu razvrstavanja otpada u plave, žute i smeđe kante. Navedeni magneti bit će podijeljeni i u svim osnovnim školama i vrtićima na području grada, dok će ostatak do isteka zaliha građani moći preuzimati tijekom travnja prilikom plaćanja računa na Gradskoj blagajni.

20230323 075044 scaled 1

Na provedeno predavanje u Gimnaziji Petra Preradovića osvrnuo se ravnatelj Kristijan Gostimir.

– Smatram da je predavanje u organizaciji Grada Virovitice o sortiranju otpada zaista korisno jer je potrebno educirati kako stariju populaciju, tako i mlade i djecu. Mislim da će s mlađom djecom u Osnovnim školama to ići najbrže jer su već preko medija i različitih aktivnosti upoznati s tematikom. Gimnazijalci su sada učenici koji polako odlaze iz Virovitice na fakultete i ne znamo kakvo će ih stanje dočekati u drugim gradovima što se tiče odvajanja otpada, ali svakako učenici moraju doći s razvijenim pozitivnim navikama. Sve je ovo proces koji traje, a upravo edukacijom i razvojem svijesti o štetnosti bacanja otpada „na jednu hrpu“ postižu se bolji rezultati u konačnici oko sortiranja otpada – poručio je Kristijan Gostimir.

20230323 125933 1 scaled 1

Ravnateljica Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Marijana Novak Stanić također je podržala inicijativu Grada Virovitice u edukaciji učenika o pravilnom odlaganju otpada.

– Predavanje održano u našoj školi bilo je vrlo poučno, premda su učenici već u nižim razredima učili o recikliranju i ekologiji općenito. I nama starijima je potrebno podsjećati se, a osobito mlađima koji ponavljanjem usvajaju znanja. Sigurna sam da su naučili i dosta novih stvari o recikliranju i pravilnom odlaganju otpada. Ne radi se samo o zakonskoj obvezi nego doista o nečemu što je na korist svima nama i našem zdravlju, ali i gradu i našemu planetu – kazala je Marijana Novak Stanić.

viber slika 2023 03 23 12 24 17 074

Stečene navike učenika i načine brige za okoliš učenika i osoblja Tehničke škole prokomentirao je ravnatelj Dino Davidović.

– Navike učenika Tehničke škole veoma su dobre, odvajaju čepove plastičnih boca, a ideja je da kroz nekoliko mjeseci u holu škole napravimo posebne spremnike za plastiku i papir. U svakoj učionici već imamo poseban koš za miješani otpad i za odvajanje papira. Po pitanju očuvanja i uređenja okoliša uređujemo školski park, kosimo, grabljamo, održavamo kamenjar, školski rasadnik, posadili smo živicu, imamo komposter gdje odvajamo bio otpad koji će baš danas učenici ručno ukrasiti nekim življim bojama – rekao je Dino Davidović.

Po završetku predavanja održanih u tri škole, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice Slađana Lazić osvrnula se i na srednjoškolce koji su aktivno slušali predavanja.

– Tijekom predavanja djeca su postavljala pitanja oko razvrstavanja određenih vrsta otpada po spremnicima za koje nisu bili sigurni kako pravilno odlagati. Iznenadila me njihova zainteresiranost oko ove teme i jako mi je drago zbog toga jer upravo su to generacije koje čine našu budućnost te se nadam da će i buduća predavanja polučiti ovakvim povratnim odgovorom te pozitivnim rezultatom u našoj svijesti i brzi o okolišu – istaknula je Lazić.

FLORA VTC Vodic za korisnike Letak 06 2021

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content