Hrvatski duhani obilježili Svjetski dan voda te s ponosom objavljuju: Ostvarili AWS certifikaciju za proizvodni pogon u Virovitici

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana voda. Kao i ostatak BAT-ovog poslovanja u Hrvatskoj, Hrvatski duhani izuzetno su posvećeni održivosti poslovanja i zaštiti okoliša, a u sklopu toga i zaštiti voda.

Svoju opredijeljenost za zaštitu voda dodatno su potvrdili certificiranjem proizvodnog pogona u Virovitici prema renomiranom globalnom AWS standardu (Alliance Water Stewardship), te su tako postali druga tvrtka u Hrvatskoj koja ima AWS Core certifikat.
– AWS certifikacija iznimno je važna za cijelu BAT grupu.

Ponosni smo što smo uspjeli pokazati da se u Virovitici iznimno uspješno i efikasno upravlja vodom. U Hrvatskim duhanima pozorno planiramo poslovne procese, a jedan od naših ciljeva jest i racionalno korištenje vode u proizvodnji duhana primjenom navodnjavanja kap na kap, čime planiramo podići ukupnu površinu navodnjavanih površina pretežno primjenom navodnjavanja kap na kap na 27 posto do 2025. godine i tako uštedjeti čak 50 posto vode – objasnio je project manager za AWS Core certifikat u Hrvatskim duhanima Tomislav Basioli.

UŠTEDE I NA NAVODNJAVANJU

Hrvatski duhani su svojim aktivnostima smanjili potrošnju vode po kilogramu gotove robe za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz ostvareno recikliranje vode više od 60 posto na lokaciji Virovitica. U suradnji s proizvođačima duhana povećane su površine duhana obuhvaćene navodnjavanjem. Od ukupnih navodnjavanih površina u 2022. godini (23 posto), na njih 74 posto primijenjen je sustav navodnjavanja kap na kap kojim se po jedinici površine troši najmanje vode.

– Održivost je u samom središtu svega što radimo u BAT grupi. Globalna ambicija je postati ugljično neutralna kompanija do 2030. godine te osigurati da do 2050. godine čitav naš lanac vrijednosti također bude ugljično neutralan. Da bismo to postigli, kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni su vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš i povećanja pozitivnog utjecaja na društvo.

Napori koje ulažemo u održivo poslovanje primijećeni su i izvan naše kompanije pa je BAT krajem 2022. godine ocijenjen kao najbolja kompanija u prehrambenom i duhanskom sektoru i treća je najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske burze prema održivosti poslovanja – izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana d.d.

Alliance for Water Stewardship (AWS) je suradnja poduzeća, nevladinih organizacija i javnog sektora udruženih u savez na globalnoj razini. Misija saveza je potaknuti i njegovati globalno i lokalno vodstvo u vjerodostojnom upravljanju vodom koje prepoznaje i osigurava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku vrijednost slatke vode, a globalni cilj uvođenja standarda je dobro gospodarenje vodom, održiva bilanca voda, dobra kvaliteta vode, očuvanje važnih područja vezanih za vodu i dostupnost zdrave pitke vode i higijenski primjerenih uvjeta za sve.

Članovi saveza pridonose održivosti lokalnih vodnih resursa usvajanjem i promicanjem univerzalnog standarda za održivo korištenje vode – International Water Stewardship Standard ili AWS Standard. AWS standard temelji se na pet osnovnih koraka, a svaki korak temelji se na nekoliko zahtjeva koji se moraju primijeniti za uspješnu implementaciju standarda.

HD vizual ICV

(PROMO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content