Misnim slavljem, pjesmama i predstavljanjem tradicionalnih posnih jela, u Čačincima prikazani slavonski običaji Korizme

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva, Župe Presvetoga Trojstva i Udruge umirovljenika Čačinci, održana je prelijepa manifestacija prikaza korizmenih slavonskih običaja.

Sve je počelo misnim slavljem u župnoj Crkvi Presvetoga Trojstva u Čačincima koje je vodio župnik Nedjeljko Androš uz prikaz Isusove muke, odnosno Križnog puta kroz 14 postaja.

Nakon završetka mise, uslijedio je glazbeni program u sklopu kojeg su se tradicionalnim korizmenim napjevima predstavili Udruga “Šokačka grana” iz Osijeka te domaće vokalistice Mirjana Dadić Kraljik i Danijela Turković uz pratnju župnog zbora i ženske pjevačke skupine KUD-a Čačinci.

Korizmeni-stol-1347

Prikaz slavonskih običaja Korizme nastavljen je u Hrvatskom domu kulture predstavljanjem tradicionalnih i prepoznatljivih slavonskih posnih, korizmenih jela poput žutih žganaca s putrom, tijesta s kupusom, domaćeg kruha iz krušne peći, tijesta s lješnjacima, graha i krumpir salate te raznih juha i mnoštva drugih jela uz neizostavne posne slastice poput pite sa sirom ili jabukama. Jela su pripremile članice KUD-a Čačinci, gostujuće članice Udruge “Šokačka grana” te članice Udruge umirovljenika Čačinci.

-Bilo je doista prekrasno, svi su glazbeni izvođači pokazali svu ljepotu pravog slavonskog prepoznatljivog narodnog izričaja. Posebno je bilo lijepo prisjetiti se svih tih starinskih posnih jela, tog posebnog okusa koji podsjeća na stara vremena i naše bake kako su ih spremale na šporetu na drva. Hvala svima od srca koji su se uključili i pomogli, a posebno hvala našim gošćama iz Osijeka te naravno našim čačinačkim vokalisticama Mirjani i Danijeli. Ova manifestacija pokazala se kao predivna i zasigurno ćemo ustrajati svake godine na njezinoj organizaciji – rekla je predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar.

Korizmeni-stol-1350

Posebno dirnut bio je župnik čačinački, velečasni Nedjeljko Androš.

-Na naš prepoznatljiv način smo prošli kroz naše misno slavlje, molitvom i pjesmom koračali križnim putem, a potom je uslijedio prekrasan završetak ove korizmene priče, glazbeni program s predivnim korizmenim pjesmama. Svi izvođači su bili vrhunski, a posebno se zahvaljujem našim gošćama iz Udruge Šokačka grana iz Osijeka kojima obećavam da ćemo im ovo vratiti i gostovati kod njih. Hvala svima koji su nam sve ovo priredili, drago mi je da i naši Čačinci imaju ovako lijepu manifestaciju koja će zasigurno prerasti u tradiciju – rekao je velečasni Androš.

Korizmenom stolu u Čačincima nazočio je velik broj Čačinčana, i v.d. direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Vrata Papuka, Ana Marunica te ravnateljica Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci, Kristina Krmpotić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content