Narodna zaštita na današnji dan 1991. utemeljena radi obrane Republike Hrvatske: Poginulo 17 pripadnika, a dvojica se još vode kao nestali

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Trgu slobode u Osijeku, izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Udruge dragovoljaca Narodne zaštite “Hrvatski domobran”, obilježila su osnivanje Narodne zaštite u Republici Hrvatskoj na današnji dan 1991. godine.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić podsjetio je kako je Narodna zaštita utemeljena 15. ožujka 1991. radi obrane Republike Hrvatske, a nakon toga njezine su postrojbe osnivane diljem Hrvatske. Cilj je bio pratiti i motriti neprijatelja radi ometanja neprijateljskih aktivnosti na prometnicama, a jedna od zadaća tih postrojba bila je zauzimati skladišta s vojnom opremom i vojarne na području Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Božidar Riba podsjetio je na početke djelovanja Stožera Narodne zaštite nekadašnje Općine Osijek, a koji je samo mjesec dana od osnutka počeo s uvježbavanjem dragovoljaca te uspostavom kontrolnih točaka radi čuvanja objekata i nadzora nad vojarnama.

Pripadnici Narodne zaštite zajedno su s brigadama Hrvatske vojske djelovali i na bojišnicama, a živote je izgubilo tijekom Domovinskog rata njih 17 dok se dvojica pripadnika još vode kao nestali.

(www.icv.hr, tj)

IMG 5980
Foto: OBŽ

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content