Oružje u muzeju: Otkrijte povijesne strelice, jatagane, sablje i kubure na izložbi koja traje do kraja ožujka

Što povezuje šiljkove strelica iz doba šestog tisućljeća prije Krista, jatagana ukrašenog koraljima, kuburu iz 18. stoljeća i poluautomatsku pušku iz 20. stoljeća? Priča o vojsci, borbi i opstanku. A upravo to posjetitelji od sinoć (petak) mogu otkrivati u Gradskom muzeju Virovitica, gdje je otvorena Arma – izložba oružja iz fundusa Muzeja Grada Šibenika. 

Izložbu na kojoj se nalazi tek dio od oko 400 primjeraka koje čine tri zbirke Muzeja grada Šibenika: Prapovijesnu, Antičku zbirku te Zbirku oružja otvorila je zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac. Pohvalila je zanimljivost same izložbe istaknuvši činjenicu kako su svi izloženi predmeti originali i kako kroz različite detalje govore priču o vremenu u kojem su nastali i bili korišteni. 

Ivan Borbaš, glasnogovornik Muzeja grada Virovitice, u ime domaćina pozdravio je posjetitelje, a potom su o zbirci više govorili kustosi Andrej Malek (dokumentarist Gradskog Muzeja Virovitica) i Bruno Bakus iz Kulturno-povijesnog odjela Muzeja Grada Šibenika. 

-Na izložbi je predstavljeno oružje koje potječe iz vrlo širokog vremenskog raspona. Iako je velika većina izložaka povezana sa Šibenikom na neki način, gotovo nijedan nije i nastao u Šibeniku. Neki od njih pronađeni su na arheološkim lokalitetima u okolici Šibenika, za neke postoji velika vjerojatnost da su korišteni na tom području, a neke su Šibenčani kupili kao antikne predmete te ih onda donirali ili prodali Muzeju grada Šibenika – rekao je Bakus. 

Objasnio je kako su izlošci podijeljeni po temi, odnosno na skupine oružja koje su grupirane po vremenskom razdoblju iz kojega potječu ili po vrsti oružja kojoj pripadaju.

-Posjetitelji mogu vidjeti i prapovijesno, antičko oružje, dvorske mačeve, skjavone, florete, sablje, jatagane, bajunete, puške, pištolje – kubure, revolvere i poluautomatske pištolje. Imamo i jedan primjerak topa.

Što se hladnog oružja tiče, svako je zanimljivo i drugačije, ovisno o vrsti materijala, razdoblju u kojem je nastalo, kao i funkciji koju je imalo. Bilo je potrebno i do pet ljudi za izradu i ukrašavanje npr. jatagana. Za neke od jatagana, koji su bili oružje za ukras, naime, koristila se mamutovska slonovača. Ona je pak do ovih prostora dolazila iz Sibira.

Tako nam to oružje otkriva i snažne trgovačke veze, uz svoju funkciju i upotrebu – objasnio je Bakus koji je rado odgovarao na pitanja posjetitelja. Izložba je otvorena do kraja ožujka.

(www.icv.hr, mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content