Predstavljen novi paket vladinih mjera: Cijena struje ostaje ista idućih šest mjeseci, raste dječji doplatak…

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavili su novi paket vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Nakon sjednice, premijer Plenković obratio se medijima.

– Ovo je četvrti paket mjera. Prema reakcijama poslodavaca i sindikata, njihove su reakcije vrlo pozitivne. I HGK, Poljoprivredne komore… Svih aktera – kazao je premijer.

– Ovaj paket mjera sastojat će se od tri temeljna cilja – naglasio je premijer te naveo kako je riječ o ublažavanju rasta cijena energije, zaštiti od inflacije te posebnim potporama i poticajima, piše Večernji.

– Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini. Građani mogu biti mirni, plaćat će priuštivu cijenu plinu. Struju reguliramo na šest mjeseci – ističe.

– Cijeli paket koji je naišao na potporu svih, ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto, sveobuhvatno –  naveo je pa zahvalio svima na podršci.

– Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom, kao i do sada – naveo je te istaknuo kako je riječ o jednokratnoj pomoći. Mjera će, navodi, obuhvatiti 128 tisuća obitelji te 230 tisuća djece. Za jedno dijete pomoć je 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100, za četvero 130, a za pet i više 160 eura.

– To će se isplatiti u travnju, ukupno 9 milijuna eura – dodao je.

Premijer Plenković osvrnuo se i na HEP te naveo kako on može izdržati.

– HEP je preuzeo veliki teret ove krize da omogućimo jeftiniju cijenu struje za sve. Vlada gleda kako da nadoknadi troškove, ali snažni smo da ga možemo zadržati na nogama i da omogućimo daljnje investicije i provedemo tranziciju prema obnovljivim izvorima energije – kaže.

– Mi smo u stanju nositi se sa svim izazovima i pomoći onima kojima treba. Naša politika ima glavu i rep. Unatoč najvećoj krizi, hrvatsko društvo, radnik, gospodarstvenik ide dalje – dodao je Plenković te naglasio kako će se HEP-u pomoći “kao država, vlasnik, jer je važan”.

Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati. Ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike.

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content