Ove godine započinje obnova župne crkve sv. Marije Magdalene u Sopju: Pomoć obećao i općinski načelnik Berislav Androš

Velečasni Stjepan Škvorc došao je u Sopje prije skoro dvije godine na službu u Župu sv. Marije Magdalene. Odmah po dolasku uvidio je kako je župnoj crkvi u Sopju, staroj preko 200 godina, potrebna obnova te je odmah krenuo s aktivnostima.

– Kada sam došao ovdje bilo je očito da je crkvi potrebna cjelokupna obnova. Razgovarao sam o tome s našim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem i on je dao zeleno svjetlo da se krene u jednu ozbiljnu obnovu, i tako smo tome i pristupili. Sklopili smo ugovor sa tvrtkom za projektiranje Koping d.o.o. iz Požege i arhitektom Zoranom Fumićem, koji je napravio cjelokupni projekt obnove. Obnova crkve će ići po fazama, tako da će prva faza obuhvatiti obnovu tornja, jer se kaže da se crkva uvijek kreće obnavljati od tornja, pošto je toranj najzahtjevniji, najkompliciraniji i najskuplji zahvat- kaže velečasni Škvorc te dodaje:

– Prvo smo napravili projekte prve faze, prijavili se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije na kojemu smo prošli i dobili sto tisuća kuna pomoći. Pošto ta sredstva nisu bila dovoljna da se sa obnovom krene, početkom prosinca prošle godine pokrenuli samo projekt donacije putem naših mrežnih stranica. U konačnici, nakon ponovnih pregledavanja ponuda između arhitekta i izvođača došli smo do cijene radova na prvoj fazi u vrijednosti oko sto tisuća eura. Dakle, prva faza obuhvaća kompletnu obnovu tornja, jabuke tornja koja će biti od bakra, gore će biti pozlaćeni križ, te će se obnoviti sve strane tornja do vijenca- objašnjava nadalje župnik.

– Druga faza će biti uređenje dvorane i sakristije, treća faza svetište, četvrta faza lađa crkve i peta obnova kipova i oltara koji su zasta u lošem stanju. Crkva bi još neko vrijeme mogla ovako, u stanju kakvom je. Izvana i iznutra je otucana žbuka i sada je vremenske prilike, odnosno neprilike dodatno nagrizaju, te ako se ona sada ne obnovi i zaštiti još će više propadati. U biti, kroz faze, potrebno je i mijenjanje podova, žbukanje iznutra i izvana, i još dosta toga. Ako se uspijemo izboriti za financije, koje su velika stavka, cjelokupna obnova bi trajala po svakoj fazi godinu dana, to jest oko pet godina – zaključuje vlč. Škvorc te dodaje kako je putem donacija vjernika i dobrih ljudi, te ministarstva prikupljeno za prvu fazu radova oko 80% sredstava, a da će se donacije i nadalje zaprimati, što je vidljivo i na Facebook stranici Župe.

Pomoć u obnovi sopjanske crkve obećao je i općinski načelnik Berislav Androš, koji je sa župnikom obišao crkvu.

– U komunikaciji sa župnikom došli smo do informacije koji je iznos još potreban za redove na prvoj fazi i mi ćemo na Općinskom vijeću donijeti odluku, odnosno rebalans proračuna o preraspodjeli sredstava i donošenje konačne odluke o financiranju dijela koji bude falio. Što se tiče ostalih faza, također ćemo po troškovnicima pomagati u obnovi, a nadam se da će i Požeška biskupija sudjelovati, teko da se skupe sredstva sa više strana jer je ovo jedan veliki i hvale vrijedan projekt- rekao je načelnik Androš.

Velečasni Stjepan Škvorc pojasnio je da očekuje pomoć biskupije, pogotovo zbog toga što Župa sv. Marije Magdalene Sopje, po njegovim saznanjima, nikada nije tražila pomoć od biskupije, te da bi ugovor sa izvođačem radova na prvoj fazi trebao biti potpisan do Uskrsa i da bi se sa radovima krenulo u prvim danima mjeseca srpnja, a završetak radova župnik očekuje do kraja mjeseca rujna.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content