Po prvi puta u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć umjetne inteligencije i robotske ruke

Po prvi puta u Hrvatskoj u KBC-u Sestre milosrdnice na onkološkim pacijentima izvedeni su zahvati uništavanja tumora pomoću robotske ruke, izvijestili su iz tog KBC-a.

– Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke – istaknuli su u priopćenju.

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta. Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.

Ističu kako taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

– Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata – istaknuli su u priopćenju.

(ww.icv.hr, kbcsm.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content