“POTRUBI ZA KNJIGU” Tijekom ožujka održane četiri radionice za skupinu korisnika – Djeca i mladi do 25 godina

U ožujku su započele radionice za treću skupinu korisnika, djeca i mladi do 25 koje se provode u sklopu projekta „Potrubi za knjigu” (ugovor br. UP.02.1.1.15.0081). Od ukupno trinaest radionica koje će se održati u svih trinaest općina Virovitičko-podravske županije tijekom ožujka su održane četiri radionice i to u općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Suhopolje i Gradina, odnosno u matičnim školama navedenih općina.

Radionice su održane s učenicima petih razreda, a voditeljica radionica Mirjana Kotromanović s djecom je tijekom radionica obrađivala teme društvene inkluzije, održivog razvoja, medijske pismenosti i STEM-a. Nakon uvodnog dijela na kojemu je sudionike upoznala s projektom, uslijedio je razgovor o knjigama koje obrađuju spomenute teme, a potom su djeca dobila radne zadatke. Svim sudionicama podijeljene su sličice djece i različitih dijelova svijeta.

Njihovi su zadatci bili na plakatu pored svake sličice napisati što je kod te djece drugačije, a ujedno posebno i vrijedno za istaknuti. Jedan od zadataka bio je i zamisliti ih kao svoje virtualne prijatelje čije će posebnosti opisati svojim bližim prijateljima. Osim toga sličice su predstavljale i različite profile na društvenim mrežama, a sudionici su pisali o prednostima, odnosno dobrim stranama korištenja društvenih mreža te o negativnim stranama korištenja društvenih mreža. Ishod zadatka bili su zanimljivi profili djece iz različitih dijelova svijeta i njihove različite perspektive.

Ovakvi programi potiču toleranciju, toleranciju u medijskom prostoru, jednakopravnost pristupa, osnaživanje zajedništva te društvene i kulturološke osviještenosti, a ujedno se kod djece i mladih razvija čitalačka pismenost te ih se potiče na aktivno kritičko čitanje. S ciljem istraživanja interesa i potreba korisnika i u svrhu prilagodbe ponude i usluga buduće Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije, na radionicama je uz voditeljicu radionica Mirjanu Kotromanović sudjelovala članica projektnog tima Elena Vampovac.

logici potrubi za knjigu

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content