Prodajom i podjelom cvijeća u Osijeku obilježen Dan narcisa: Jačanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku tradicionalno je prve proljetne subote obilježen Dan narcisa u namjeri jačanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te kao potpora oboljelim ženama. Kampanju su kupnjom cvijeća podržali i osječki gradonačelnik Ivan Radić te njegov zamjenik Dragan Vulin. Gradonačelnik je podsjetio kako je rak dojke najčešći uzrok smrti od zloćudnih tumora kod žena u svijetu.

– Zato je bitna ova humanitarna akcija i drago mi je da se okupio velik broj ljudi. Zahvaljujući ovakvim akcijama u Hrvatskoj je posljednjih nekoliko godina smanjena smrtnost od raka dojke. Podržavamo ju i nastavit ćemo to činiti i u budućnosti – poručio je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i da je Grad Osijek pokrovitelj ove javnozdravstvene kampanje, ali i da je u proračunu ove godine za projekte osječkih udruga, među kojima su i one koje provode programe zaštite zdravlja, osigurano 336.000 eura. Danas je uobičajeno održana i aktivnost “Hodanjem do zdravlja” u kojoj redovito sudjeluju članice Mammae kluba Osijek, a koje zajedno s drugim sugrađanima hodanjem u prirodi i boravkom na svježem zraku održavaju i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje te smanjuju rizik od razvoja bolesti.

Program u Osijeku i ove su godine organizirali Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor Osijek, CroMSIC Osijek, Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, te Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content